Den 1 april är det 200 år sedan Otto von Bismarck föddes. Han tillhörde preussisk lantadel, den måttliga rika ostelbiska junkerklassen, och var mer eller mindre piskad att göra statstjänst om han ville bli något i den värld som räknades. Någon större fallenhet för universitetsstudier hade han inte men väl en förmåga att placera sig rätt när det verkligen gällde. Och det var ofta.
Månad: mars 2015
Gustav Hägglund, tidigare Finlands ÖB, om försvar och Nato
Hägglund påpekar i sin nya bok Rauhanutopia ( ”Fredens utopi”) att det ryska arvsanlaget består av ett starkt centralstyre, att främja statens intressen hellre än individens rättigheter, ett rättssystem som gynnar ledningens målsättningar och att nedtysta kritik. Han menar att man helst ska betrakta Ryssland helt kallt som en affärskompanjon.
Duger FN-stadgan i dagens värld? Debatt i Falun
Debattmöte 14 april kl 18 i Stadsbibliotekets cafeteria i Falun. Jens Petersson, vice generalsekreterare i Svenska FN-förbundet och Lars-Gunnar Liljestrand, FiB-juristerna, medförfattare till boken ”Lagen mot krig”. Arrangör: FN-föreningen i Falun
Det viktiga är att inte skaffa sig fiender, Anders Björnsson
”Fredsskadad” kan man bli om man inte deltar i krig, enligt militärer som anser att det är alldeles bort i tok att stå utanför krigshändelserna. Sverige, som har stått utanför krig på eget eller närliggande territorium i två hundra år, är således ett ”fredsskadat” land, enligt örlogskaptenen Niklas Wiklund (”Den långvariga freden kan ligga Sverige i fatet”. Svenska Dagbladet 20/3).
Möte med Thage G Peterson
Thage G Peterson, ”Nej till svenskt NATO-medlemskap” lördagen den 11 april 2015, kl 13-15 i Uppsala Missionskyrkan – Linnéstugan Arrangör: Fib Uppsala, ABF, Kvinnor för fred.
Svensk neutralitet är inte till salu, föredrag av Anders Björnsson
Den 25 mars under rubriken ”Svensk neutralitet är inte till salu” framträdde Anders Björnsson, en av vår sajts utgivare, inför Tankesmedjan Nynäshamn med ett föredrag som följdes av en diskussion. Franz Smidek filmade. Här visas delar av evenemanget. Se video del 1 och video del 2
Finska partierna om försvar och Nato, kommentar Lars-Gunnar Liljestrand
Hufvudstadsbladet har sammanställt de finska partiernas ståndpunkter i försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Även om åsikterna till en del går isär finns det en stark skepsis mot Nato-medlemskap. Vad gäller deltagande in internationella insatser säger flera partier att det skall handla om ”fredsbevarande” uppdrag.
Alliansfriheten som spänningsdämpare, Anders Björnsson
Rysslands inblandning i den ukrainska statens inre angelägenheter har stått i strid mot de principer om non-interventionism som landet självt har förskrivit sig åt, och återerövringen av Krim med militära medel utgör ett klart folkrättsbrott. Den negativa betydelsen av dessa handlingar förminskas inte av att Rysslands strategiska huvudmotståndare också har begått uppenbara brott mot folkrätten i Europa och annorstädes och på ett tämligen flagrant sätt lagt sig i till exempel inrikespolitiska avgöranden i Ukraina.
Ja till samarbete – nej till medlemskap, Gunnar Lassinantti
När det gäller Nato vill Sverige ha samarbete, men inte medlemskap.”Det är regeringens inställning. Vi vill behålla vår handlingsfrihet, och inte delta i ömsesidiga kollektiva säkerhetsbeslut. Samarbete ska beslutas i varje särskilt fall, och det kan avse övningsverksamhet, materielutveckling och internationella operationer.” Läs artikeln.
Kommentar till öppet brev till försvarspolitiker
Mattias Lagerqvist, officer, klargör i detta brev att försvarsmakten fortfarande till stor del är inställd på internationella insatser och att försvaret av Sverige har haft väldigt låg prioritet. Han understryker med rätta att eftersom alla materielprojekt, all utbildning, all avveckling av infrastruktur samt hela logistikfunktionen under femton års tid riktats mot ett annat mål har försvarsmakten inom många områden en lång, och kostsam, väg att vandra innan vi återigen fullt ut är anpassade för försvar av rikets gränser. Vi kan bara konstatera att många ledande politiker som är ansvariga för denna skadliga utveckling nu ropar på medlemskap i Nato som en lösning.
Utgivarna
Öppet brev till Sveriges försvarspolitiker, Mattias Lagerkvist
Jag heter Mattias Lagerqvist och jag arbetar som officer i Försvarsmakten. Jag skriver detta brev baserat på information jag fått i mitt arbete men skriver som privatperson, som väljare och skattebetalare. Detta brev skickas till försvarsministern, finansministern samt samtliga ordinarie ledamöter i försvarsutskottet. Brevet kommer även publiceras på bloggen Wisemans Wisdoms. Läs inlägget.
OKLOKT ARMÉFÖRSLAG SOM SVERIGE BÖR AVVISA, Anders Björnsson
Motståndet mot svenskt Nato-medlemskap kan inte vara ett Nato-motstånd. Det är ett medlemskapsmotstånd. Ett medlemskap skulle upphäva Sveriges ställning som en militärt alliansfri stat, och det skulle helt utesluta våra möjligheter att stå utanför ett eventuellt krig mellan rustade maktblock. Denna ståndpunkt har från början hävdats på denna plats.