Sverige har varnats av Trumps ministrar att våra säkerhetspolitiska partnerskap med USA och Nato kan komma att ta skada vid ett svenskt undertecknande av FN:s kärnvapenförbud. Men det är viktigare nu än någonsin att ställa upp bakom denna principfråga, skriver Lena Hjelm-Wallén, Anna Sundström och Wanja Lundby-Wedin från Olof Palmes internationella center…
Vi stöttar utrikesminister Margot Wallström i hennes idoga försök att få till ett svenskt undertecknande av FN:s kärnvapenförbud. Det som är viktigt i FN:s kärnvapenförbud, som Sverige genom sin delegation redan röstat ja till tillsammans med 122 andra medlemsstater, är att det handlar om nutid och vår framtid. Att det handlar om att verka för en normerande effekt på något så självklart som ett förbud mot de värsta massförstörelsevapen historien skådat…
Sverige har blivit varnat av Trumps ministrar att våra säkerhetspolitiska partnerskap med USA och Nato vid ett svenskt undertecknande kan komma att ta skada. Sverige har ett förhöjt partnerskap med Nato i dagsläget, ett så kallat ”guldkort”. Men faktum är att bland de fem stater som har denna förhöjda status så är vi inte ensamma om att ha röstat för förbudet i FN:s generalförsamling. En majoritet av de som har ett partnerskap med Nato har även de röstat för. Irland och Österrike har till och med skrivit under förbudet och de är precis som Sverige i ett officiellt partnerskap med Nato…
Sverige är ett militärt alliansfritt land med ett stolt förflutet vad gäller kärnvapennedrustning. Kärnvapenförbud är en principfråga som det borde vara självklart att ställa upp bakom. Läs artikel