Finlands president varnar för okontrollerbart kallt krig, dn.se

[…] Presidenten fruktar en negativ utveckling där världen kan rullas 60 år tillbaka. I början av 1960-talet var det kalla kriget en okontrollerad kapprustning mellan supermakterna USA och Sovjet. Efter Kuba-krisen 1962, som sånär ledde till kärnvapenkrig, så slöts en rad avtal om nedrustning och säkerhet. Det skedde stegvis fram till 1990. Niinistö kallar denna epok ”det kontrollerade kalla kriget”.

Den utvecklingen bröts definitivt genom Rysslands annektering av Krim 2014 och ryssarnas krigföring i Ukraina som pågått i fem år. Nu har kärnvapenavtalet INF mellan USA och Ryssland sagts upp.

– Om vi nu förlorar avtalen så är vi tillbaka i det okontrollerade kalla kriget med all rustning och kärnvapen. Vi har numera förlorat mycket av dialogen – särskilt mellan Ryssland och Förenta staterna. Utvecklingen har varit snabb, och till det värre. Att gå tillbaka till 1960-talet är inte bra, varnar presidenten.

Själv för han en aktiv dialog med grannen i öster, Vladimir Putin. De två träffas en eller två gånger per år och talas oftare vid per telefon.  […]

Finland behöll sitt territoriella försvar och har i dag en försvarsmakt som kan mobilisera femfalt fler soldater än Sverige (280.000 mot Sveriges 50.000).. Men Niinistö vill inte recensera Sveriges försvar utan väljer att påpeka att Finland kan mobilisera fler soldater än Tyskland (Finland har en befolkning på 5,5 miljoner och Tyskland 80 miljoner).

– Att människor gjort sin värnplikt betyder att någonting har stannat kvar mellan öronen, säger presidenten med en av sina favoritformuleringar. Det stärker också nationen inför nya okända hot:

– Andan är viktigast: att man vill, förstår och är redo att försvara sitt land.   Läs intervjun