USA:s president Donald Trumps beslut att döda den iranska militärtoppen Qassem Soleimani har väckt väldiga reaktioner internationellt.
”Det är så svårbedömt i regionen nu och farligt, så svenskar som befinner sig i området måste vara försiktiga”, säger Sveriges utrikesminister Ann Linde till nyhetsbyrån TT.
Irans högste ledare Ali Khamenei utlyste tre dagar av sorg och har utlovat hämnd mot USA. Iraks premiärminister Adel Abdul Mahdi beskrev i ett uttalande händelsen som ett brott mot förutsättningarna för USA:s militära närvaro i landet och som något som skulle leda till krig, enligt Reuters. Både Kina och Ryssland har reagerat mot dödandet och varnat för att spänningarna ökar i området.
Det är patetiskt att Sveriges utrikesminister varnar svenskar i Irak och uppmanar dem till försiktighet.
För bara en månad sedan antogs regeringens proposition om fortsatt svensk trupp i Irak. Dessa soldater ingår i den USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve (OIR), som utan mandat från FN:s säkerhetsråd är stationerad i Irak. Officiellt är uppgiften att bekämpa IS genom att träna irakiska armén, men i verkligheten används koalitionen av USA för att folkrättsstridigt intervenera också i Syrien och för att på olika sätt motverka Iran i hela regionen.
Det gör att OIR lätt kan bli en måltavla för USA-fientliga aktioner.
I somras ledde detta till att de svenska soldaterna tillfälligtvis måste dras undan från sina områden på grund av faran för angrepp från USA-fientliga grupper.
Avrättningen av Qassem Soleimani är bara det senaste i en rad amerikanska våldshandlingar i Irak. Den 29 december beslöt Washington att bomba fem irakiska baser längs gränsen till Syrien. Baserna hölls av shiitisk milis, Ketaeb Hizbollah (KH), och raiden fördömdes av den irakiska regeringen.
USA, liksom svenska regeringen, hänvisar till inbjudan att förlägga militär i Irak. Det är, som vi visat tidigare , tveksamt rent folkrättsligt. Då främmande stater bjuds in måste regeringen ha kontroll över större delen av territoriet, vilket inte var fallet med regeringen i Bagdad 2014, då OIR inledde sin verksamhet. Vidare är det den inbjudande staten som bestämmer villkoren för den utländska närvaron. USA har emellertid bortsett från Iraks vilja. Särskilt upprörande var det att amerikanerna struntade i att premiärminister Abdul-Mahdi, då han informerades före raiden, uttryckligen bett Washington att inte genomföra den.
Med avrättandet av Qassem Soleimani bröt USA på ett flagrant sätt mot Iraks nationella suveränitet.
I Irak har under lång tid de stora partierna i parlamentet krävt att de utländska styrkorna lämnar landet.
Sverige deltar i OIR som begår folkrättsbrott både i Irak och i Syrien, och vi riskerar att hamna i konflikt med både irakier och andra som är inblandade i konflikterna i regionen.
Detta kan omöjligt tjäna Sveriges nationella intresse.
Svenska soldater har inte i Irak att göra och bör dras hem omedelbart.