Erieye såldes till Saudiarabien och Pakistan. Förenade arabemiraten har lagt 23 miljarder på efterföljaren Globaleye. Ett militärt radarsystem har i skymundan blivit Sveriges nya – kritiserade – exportframgång. […]
Vad handlar det här då om egentligen? För att förstå det måste vi tillbaka till 1980-talet.
Då behövde det svenska flygvapnet ett plan som med hjälp av en stor radar på taket kunde flyga och spana på vad som händer. Uppdraget att ta fram en prototyp gick till dåvarande Ericsson Microwave Systems.
Tio år senare var Erieyeradarn klar och svenska försvaret fick sex plan med den typiskt långa balken på ovansidan. Då hade Saab också kommit med i matchen eftersom radarn sattes på deras Saab 340-plan.
Sommaren 2006 tog Saab sedan över helt genom att köpa Ericssons radarverksamhet. Därmed blev Erieye en ren Saab-produkt.
Till skillnad mot en vanlig militär radar på land har ett radarplan en rad fördelar. Det kan flyga dit det bäst behövs men framför allt kan planet se betydligt längre eftersom det är högre upp.
Likadant är det för efterföljaren Globaleye som visades upp första gången i februari 2018. Globaleye har dessutom fått mängder av ny teknik och kan följa vad som händer på flera håll samtidigt. Läs artikel