I Utrikesministeriets arkiv finns en rad diplomattelegram som finländska ambassadörer på 1930- och 1940-talen skickade till ministeriet. Finland var nära kompanjon till Nazityskland under andra världskriget. Vapenbrödraskapets krona var Adolf Hitlers besök på Finlands marskalk Mannerheims födelsedag för 80 år sedan.
Hitlers besök i Finland den fjärde juni 1942 var unikt, eftersom diktatorn mycket sällan reste utomlands.
– Den tyska rikskanslerns besök på Mannerheims födelsedag var exceptionellt. Också de samtida förstod nog att den här händelsen var något utöver det vanliga, säger filosofiedoktorn och historikern Oula Silvennoinen till Yle.
Silvennoinen har fördjupat sig i Finlands och Tysklands relation under kriget.
– För Finlands statsledning var besöket förutom exceptionellt också pinsamt, för det underströk för västländerna att Nazityskland och Finland kanske har ett alldeles speciellt nära förhållande till varandra.
– För Finlands utrikespolitiska ledning innebar besöket för 80 år sedan något som man dels önskade, dels gärna skulle ha dolt.
Yle har bekantat sig med Finlands och nazisternas förhållande med hjälp av Utrikesministeriets arkiv. Efterforskningarna är en del av den fyrdelade tv-serien Nazityskland och Finland. Arkivfynden visar att Hitler rentav förälskade sig i finländarna, som stred med tyskarna mot Sovjetunionen under andra världskriget. Läs artikel