[…] Den tyska förbundsdagens utredningstjänst gjorde i fjol ett försök att slå fast när och om en stat som ger vapen till Ukraina blir till del av konflikten. Redan i inledningen påpekas att det är svårt.
”Det går inte att svara på med en röd linje,” står att läsa. Det konstateras att det finns gott om ”gråzoner” och att frågan måste avgöras från fall till fall.
Så varför är det så krångligt? Jag ringer upp Marika Ericson som är chef för Försvarshögskolans avdelning för folkrätt. […]
Hon hänvisar till det som kallas ”krigets lagar”, alltså Genèvekonventionen och Haagreglerna, som reglerar vad som gäller när två stater är i väpnad konflikt.
– Ryssland bröt mot FN-stadgans våldsförbud med sitt angrepp på Ukraina och i artikel 51 står att Ukraina då har rätt till självförsvar, enskilt eller tillammans med andra, förklarar Marika Ericson och kommer in på det som kallas ”kollektivt självförsvar”, och som ger omvärlden rätt att stötta Ukraina militärt.
Rent teoretiskt sträcker sig det kollektiva självförsvaret så långt att vi i väst skulle kunna strida sida vid sida med Ukraina, utan att bryta mot folkrätten. Men eftersom vi har valt att inte göra det, är vi heller inte krigförande och krigets lagar är inte tillämpliga på oss.
Vapen som väst skänker och som bemannas av ukrainare är heller inget större problem enligt de flesta folkrättsjurister.
Men så fort västländerna börjar engagera sig utöver det, som att till exempel utbilda de ukrainska soldaterna, rör man sig i en juridisk gråzon enligt vissa. Åtminstone om vi vill hålla oss utanför kriget.
Andra menar att det inte är ett problem, men att utbildningen ändå bör ske i det land som skänkt vapensystemet. Inte på plats i Ukraina.
För att försvåra ytterligare skiljer sig tolkningarna dessutom åt mellan olika länder.
Som med stridsflygplan. I den redan nämnda rapporten från förbundsdagen citeras en professor som menar att de västerländska planen knappt ens kan levereras till Ukraina utan att riskera att väst bli krigförande. Om Natopiloter flyger dit planen kan det ses som ett deltagande. Läs artikel