[…] Nato har inga egna kärnvapen, utan kärnvapenavskräckningen grundar sig på Förenta staternas, Storbritanniens och Frankrikes nationella kärnvapen. Storbritanniens kärnvapenstyrkor har dock beordrats till Natos försvar, och de står till Natos högsta befälhavares förfogande. Natos försvar omfattar också 100–150 kärnvapen som Förenta staterna har stationerat i Europa, och eventuellt andra kärnvapen som tillhör Förenta staterna.
Kärnvapenavskräckningen är av så central betydelse för Natos säkerhet att alliansen har fastställt att den förblir en kärnvapenallians så länge det finns kärnvapen. Som medlem i Nato har Finland möjlighet att delta i utformningen av Natos politik för kärnvapenavskräckning i planeringsgruppen för kärnvapenfrågor, i vilken alla Natos medlemsländer med undantag för Frankrike deltar. Dessutom kan Finland, om det så önskar, delta i Natos kärnvapenövningar.
I studien konstateras det att Natos kärnvapenavskräckning är starkt beroende av Förenta staterna. Största delen av Natoländernas kärnvapenkapacitet står under befäl av Förenta staterna, och dessutom har alliansens organisation för kärnvapenanvändning byggts upp parallellt med Förenta staternas kärnvapenavskräckning. Även Storbritanniens formellt självständiga kärnvapenavskräckning har genom intensiva arrangemang kopplats till Natos och därigenom också Förenta staternas kärnvapenavskräckning. Frankrike har betonat den europeiska dimensionen av sin kärnvapenavskräckning, men har inte gett några bindande garantier att det skulle försvara sina allierade med just kärnvapen.
Eftersom Natos kärnvapenavskräckning framför allt baserar sig på Förenta staternas kärnvapen, kan de vanligaste principerna för användning av dem härledas ur Förenta staternas kärnvapendoktrin. Enligt denna doktrin ska kärnvapen, om de måste användas, bidra till Förenta staternas mål. Därefter ska man upphöra med användningen och återställa avskräckningen. Målet är att få slut på konflikten med minsta möjliga skador och bästa möjliga resultat för Förenta staterna och dess allierade och partner. Förenta staterna antar att en första användning av kärnvapen sannolikt är begränsad. Läs artikel