Här kan Sverige få vara med och försvara Natos gräns, dn.se

Statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobis Billström (M) har deklarerat att Sverige vill ingå i Natos insatser i Europa, när väl Turkiet och Ungern godkänner medlemskapet. Regeringen har sagt att Sverige vill delta i flygövervakningen över Baltikum och ingå i någon av de stridsgrupper som finns stationerade nära den ryska gränsen. Närmast till hands ligger enligt DN:s källor att förstärka stridsgruppen i Lettland, som leds av Kanada. […]

Frågan är om svenska soldater kommer att flytta in här på basen framöver.

– Det pågår diskussioner om detta, och de kommer att ta fart på allvar när ni kommit in i alliansen. Det är ett av förslagen som cirkulerat. Det är också att delta i luftövervakningsinsatsen över Baltikum eller i olika övningar, allt möjligt, säger estniska försvarsdepartementets kanslichef Kusti Salm.

Men när han utvecklar resonemanget framgår det att han inte tycker att det är en särskilt bra idé att stationera svenska soldater här. Han menar att försvaret av Baltikum och Norden redan är för tunt, det finns ett säkerhetsunderskott, som han uttrycker det. Flyttar man militärer från ett land som redan har för få soldater för att kunna försvara sitt land till ett annat land så gör det inte regionen säkrare, resonerar han.

– Det gäller också Sverige. Att omfördela underskottet i regionen när det egentligen behövs större trupper och lager och fler medlemmar i alliansen, bidrar inte nödvändigtvis till att göra den här delen av världen säkrare, säger Kusti Salm. Läs artikel

 

 

Estland vill hellre se att Sverige bidrar med rörliga styrkor, som baseras i Sverige men övar för att sättas in bland annat här i Baltikum.