Utgivarna om koranbränningarna: Fel väg av regeringen att ändra ordningslagen, dn.se

[…] Publicistorganisationen Utgivarna uppskattar möjligheten till dialog och har respekt för att avvägningar kring Sveriges säkerhet i den nu uppkomna situationen är svåra. Men signalerna oroar.

Vi uppmanar regering och riksdag att försvara den svenska tryck- och yttrandefriheten och avvisa varje krav och hot också om inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten.

De grundlagsfästa rättigheterna tjänar Sverige väl. Antidemokratiska krafter i omvärlden som nu vill påverka svensk lagstiftning ska motverkas med ökad öppenhet, fler opinionsyttringar och mer journalistik.

Som representanter för svenska medier oroas Utgivarna och medlemmarna TV4, Sveriges Television, Tidningsutgivarna, Sveriges Radio, UR och Sveriges Tidskrifter av den debatt som förs om att med hänvisning till det allvarliga säkerhetspolitiska läget minska möjligheterna till att fritt uttrycka sig i Sverige. […]

Utlandsspionerilagen infördes trots kraftiga protester från bland andra Utgivarna och som skäl för denna inskränkning av pressfriheten angavs reaktioner från omvärlden. De krav på inskränkningar av mötes- och demonstrationsfriheten som kan bli konsekvensen av ett eventuellt förslag om ändring av ordningslagen i spåren av bland annat koranbränningar, motiveras också med reaktioner utomlands och dess möjliga konsekvenser för säkerhetsläget i Sverige.

Utgivarna vill med kraft avvisa sådana förslag och undvika att Sverige gör om misstaget med utlandsspionerilagen. Läs artikel