G20-länderna kritiseras – nämner inte Ryssland, sverigesradio.se

Ledare för världens största ekonomier, inklusive Rysslands representant, har enats kring en slutkommuniké på G20 toppmötet i Indiens huvudstad Delhi.

I avsnittet om Ukraina nämns inte Ryssland och texten anses vara svagare formulerad i fördömandet av kriget än tidigare uttalanden av gruppen.

Från ukrainskt håll kritiserar uttalandet; ”inget att vara stolt över”.

Formuleringarna kring Rysslands invasion av Ukraina har dominerat G20-gruppens ministermöten sedan krigsutbrottet. På förra årets toppmöte på Bali lyckades världsledarna inte komma överens om en gemensam slutkommuniké. I år gick det däremot vägen men ordvalen kring Rysslands agerande ses som svagare än det som sades på Bali. Ryssland nämns nu inte med namn. G20 länderna skriver att alla stater måste avstå från användning av våld för ta andra länders territorium. Och att hota med kärnvapen inte är tillåtet.

Medan Storbritanniens premiärminister kallar deklarationen för bra kommer kritik från ukrainskt håll. Kommunikén är inget att vara stolt över skriver talespersonen för Ukrainas utrikesdepartement. Läs artikel