Natoländer ökar trycket: ”Sverige måste in i Nato nu”, dn.se

[…] – I takt med att Nato förstärker de regionala planerna ser man också värdet av att Sverige ligger i hjärtat i norra Europa. Vi har viktiga militära resurser och förmågor och att vi blir fullt ut integrerade krävs för att Natos gemensamma försvarsplanering fullt ut ska fungera, säger Pål Jonson.

Försvarsministern understryker att Natos tillgång till svenskt territorium är nödvändigt för att trovärdigt kunna avskräcka Ryssland från angrepp. Sveriges nya avtal om försvarssamarbete med USA bidrar också till att vårt land blir mer centralt för Nato-grannarna.

– Avtalet reglerar ju de rättsliga möjligheterna för USA att till exempel ha förhandslagring på svenskt territorium och också kunna operera från svenskt territorium för att skydda de baltiska länderna och Finland, säger Pål Jonson. Läs artikel

Kommentar: Utan att ha mycket att säga till om blir Sverige i detta scenario ett uppmarschområde för amerikanska insatser i andra länder. Vår syn på DCA-avtalet har vi utvecklat på den här sajten.

Läs även Hans Blix´ kommentar här.