Miljardval av stridsflyg kan komma för sent, aftonbladet.se

Sverige står inför ett viktigt val angående vad som kommer att ersätta Jas 39 Gripen-planen. Beslutet, som ska tas senast 2030, kan påverka svensk fred och frihet, generera tusentals högkvalificerade jobb och innebära stora ekonomiska konsekvenser.

Försvarsmakten utreder tre alternativ för framtiden: fortgå med inhemsk utveckling av stridsflygplan via Saab, ingå i ett internationellt konsortium för att bygga nästa generations plan, eller upphöra med att utveckla stridsflyg och köpa utländsk teknik.

Ett svenskt byte till utlandsk teknik kan vara dyrt och riskerar att inbringa negativa konsekvenser för nationell säkerhet, enligt Saab VD Micael Johansson och Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson, Peter Hultqvist. […]

Saabs egna siffror pekar på att ett F-35-plan kostar Norge och Kanada nästan tre gånger så mycket som ett Gripen-plan, sett över en livscykel.

För svensk del är då samhällsvinsterna inte med i beräkningen. Tusentals högkvalificerade jobb i Sverige, som både sprider kunnande och ger skatteintäkter. Läs artikel