Orolig omvärld ställer nya krav på Hemvärnet, aftonbladet.se

Kommentar: Hemvärnet skall skall följa med i utvecklingen och bli ”internationaliserad” säger Hemvärnschefen Swaan Wrede.

ÖB och ansvariga politiker har sedan tidigare drivit på för att de få markstyrkor vi har skall öronmärkas för insatser utomlands för Nato. Arméchefen har varnat för att Sverige saknar territorialförsvar och att landet till slut bara försvaras av hemvärn. Nu verkar det vara på gång att också denna rest av ett territorialförsvar skall bort och hemvärnet inriktas på ”att röra sig över gränserna”.

Hemvärnets styrka är den lokala förankringen hos befolkningen och kännedomen om den lokala geografin. Börjar man luckra upp det sambandet försvinner en hel del av hemvärnets betydelse.

Alla opinionsmätningar visar att det finns ett stort stöd för ett svenskt försvar och att viljan att försvara  landet är hög men det är tydligt att försvarsledning och regering går i motsatt riktning och lämnar landet tomt på egna styrkor. (Utgivarna)

Artikel i Aftonbladet:

Uppdrag utomlands och ny teknik som drönare ställer nya krav på soldaterna. Hemvärnet befinner sig i snabb förändring.

– Det kommer inte bli mindre för oss att göra, snarare mer, säger rikshemvärnschefen Laura Swaan Wrede. […]

Hemvärnssoldater har inte bara fått uppgifter i andra delar av landet. Internationalisering är ett prioriterat område.

– Nu är vi i Storbritannien och utbildar ukrainare i det som kallas för Operation Interflex. Det har vi gjort i snart ett år med fantastiska resultat.

Swaan Wrede ser att Hemvärnet kommer att arbeta mer internationellt i framtiden. Redan nu har man ett större utbyte med Norge, Danmark och de baltiska länderna.

– Nu när vi är Natoallierade kommer det också innebära värdlandsstöd. För att ge det stödet kan vi behöva röra oss över gränserna till våra grannländer. Vi måste helt enkelt följa med i det som händer. Läs artikel