Svenska myndigheter har förlorat respekten för yttrandefriheten, dn.se

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert

Myndigheten för psykologiskt försvar, Mediemyndigheten, Integritetsskyddsmyndigheten, polisregioner, myndighetsföreträdare, landshövdingar och kommuner.

Det börjar bli farligt många exempel på att den goda förvaltningskulturen och respekten för lagarna håller på att upplösas, eroderas, inifrån.

Enligt vår förnämsta grundlag, regeringsformen, ska den offentliga makten utövas under lagarna. Myndighetsutövningen ska präglas av saklighet, opartiskhet och alla ska vi vara lika inte i men väl inför lagarna. Den svenska demokratin, statsskickets grunder, definieras i samma grundlag som allmän rösträtt och en fri åsiktsbildning. Två rättigheter som både förstärker och förutsätter varandra. Utan den ena förlorar den andra sin mening.

Under hösten 2023 nekade flera polisregioner ansökningar om allmänna sammankomster där avsikten var att bränna Koranen. Inskränkningar av demonstrations- och mötesfriheten får ske om en demonstration allvarligt och på goda grunder skulle kunna antas hota säkerheten på platsen, leda till allvarliga trafikstörningar eller smittspridning. Varje ansökan ska prövas för sig och befarad oordning och störningar ska mötas med polisnärvaro. Läs artikel