Experter: Yttrandefriheten hotas med regeringens förslag, dn.se

Regeringen vill ge polisen svängrum att på förhand ställa in planerade aktioner om de riskerar att ”hota rikets säkerhet”.

Enligt flera experter som DN har pratat med riskerar de föreslagna ändringarna i ordningslagen leda till stora inskränkningar i yttrandefriheten och ge utländska aktörer inflytande över manifestationer i Sverige. […]

Att tillsätta utredningen var ett bra drag, enligt Joakim Nergelius, professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet. Det köpte regeringen tid och ”desarmerade en ganska upptrissad situation”.

– Det har ju varit värdefullt i relation till Natoansökningen som har rullat på. Regeringen kunde visa att man gjorde något åt koranbränningarna.

Men förslagen har han från början varit skeptisk mot. Han säger att det finns risk att man påtagligt inskränker yttrandefriheten.

– Det bygger på någon slags förhandscensur och kan ge andra stater och organisationer en vetorätt över vad som får sägas i Sverige. […]

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ser ”bara problem” med förslagen i utredningen som ”går på tok för långt”. Han påpekar att de öppnar upp för förhandsgranskning av yttranden. Detta innebär en förändring från den nuvarande ordningen, där polisen endast ingriper om något som sägs överträder gränserna för vad lagen medger.

– Förhandscensur är helt främmande för vår tradition här i Sverige och ett avsteg från en grundläggande princip. Läs artikel