Schweiz i kläm: Måste välja sida? dagensps.se

Landet neutral balanserar plötsligt på en allt smalare lina mellan två globala giganter. Att upprätthålla en neutralitet har visat sig vara svårare än väntat.

Schweiz har länge stoltserat med sin unika position som en neutral och självständig aktör på världsscenen.  Men i en värld där USA och Kina utkämpar ett tyst men intensivt teknologiskt krig börjar den alpina idyllen få sina sprickor.

Nu står landet inför sin största diplomatiska utmaning på decennier – hur ska man undvika att hamna i kläm mellan två världsmakter, utan att tappa sitt fotfäste i den globala ekonomin?

Det var med champagne och höga förväntningar som Schweiz och Kina undertecknade sitt frihandelsavtal 2013. Det som då beskrevs som ett avtal som skulle “återuppfinna det internationella handelslandskapet” har tio år senare blivit en brännhet potatis.

Med USA:s försök att blockera Kinas tillgång till avancerad teknologi och EU:s allt närmare samarbete med Washington, undrar många om Schweiz verkligen kan förnya avtalet med Kina utan att väcka vrede hos sina västliga partners. Läs artikel