Antti Häkkänen i Morgonettan: Finland leder sitt eget försvar, svenska.yle.fi

Det är bra att ha Natotrupper i Finland också i fredstid. De signalerar närvaro och visar Ryssland att hela alliansen kommer att försvara Finland om det behövs, sa försvarsminister Antti Häkkänen (Saml) i Yles program Morgonettan på lördagen.
– Vi har redan i ett par år stora delar av tiden haft Natogrupper från något land på övning i Finland. Nu ska närvaron bli regelbunden, sa han.
Om trupperna då kommer att vara i Finland hela tiden är enligt Häkkänen när planeringen fortskrider.
Häkkänen och hans svenska kollega Pål Jonson bekräftade i måndags att Natos framskjutna landstyrka (FLF) som ska grundas i Finland kommer att ledas av svenska officerare.
I Morgonettan fick Häkkänen förtydliga att det ändå fortsättningsvis är Finland som leder Finlands försvar. Att svenska officerare leder FLF-trupperna betyder inte att Sverige skulle leda försvaret av Finland.
– Natos FLF-trupper är bara en liten del i vårt försvar. De kommer att vara här i fredstid, och om det skulle bli krig är de en del av försvaret.
Finland har för det första ett starkt eget försvar, och om det skulle bli krig sätter Nato in mycket större styrkor, sa Häkkänen.
Det har spekulerats mycket om var i Finland FLF-styrkorna kommer att stationeras.
Häkkänen sa att olika alternativ har diskuterats och att ett besked kommer under nästa vecka. Läs artikel