”Det är helt absurt” – Peter Hultqvist skjuter fullvingad Putins svans, iltalehti.fi

[…] Även om ryska enheter har flyttats till anfallskriget i Ukraina har ryssarna stor kapacitet i norr – och, enligt Hultqvist, en vilja att utöka buffertzonen runt Murmansk.

– De har strukturerna klara. Murmansk är en strategiskt enormt viktig plats för ryssarna. Det är därför vi måste ta det ryska hotet på allvar och sätta in våra trupper i norra Finland, säger han.

När man lyssnar på Hultqvists analys är det lätt att komma fram till att Ryssland skulle utgöra ett större hot mot Finland och Sverige i Nordkap än i Finska viken och i närheten av Gotland.

– Ryssland kan utgöra ett hot varhelst de tror att de har hittat vår svaghet. Alla länder runt Östersjön, utom Ryssland, är med i Nato. Östersjön är en säkrare plats än tidigare. Det kan man säga, bedömer Hultqvist.

Enligt Hultqvists uppfattning handlar inrättandet av FLF-styrkan om att ta bort relativ svaghet, vilket i sin tur hindrar Ryssland från att utöka sin buffertzon genom att angripa Finland.

– Å andra sidan, i norra Kaloti-regionen är det ryska hotet en realitet. Därför är det viktigt att placera FLF-styrkor i norra Finland, säger han. Läs artikel