Är det rätt att spränga små apparater mitt i civilbefolkningen? Det är det inte, svarar Martti Koskenniemi, yle-fi.translate.goog

Israels Attacker mot Hizbollahs kommunikationsuskurning har hetat upp debatten om huruvida det var terrorism. Om så var fallet, borde vi då tala om statterrorism, znadu förövaren av attackerna är Israel?

Akademikern och emeritusprofessorn i folkrätt Martti Koskenniemi predikar att det inte finns någon juridisk definition av statsterrorism.

Att tänka på det är snarare politiskt och politiskt prat, säger Martti Koskenniemi.

Statsterrorism betyder vanligtvis att staten eller en statlig aktör förtrycker, underkuvar eller eliminerar personer eller grupper av människor. Koskenniemi påpekar dock en sak direkt.

– Angripare i Libanon bleknar i jämförelse med Israel i Gaza. Det är nog folkmord. […]

Språkbruket har förändrats särskilt efter terrorattackerna i USA i september 2001.
Emeritusprofessor Koskenniemi säger att USA började skapa en gråzon efter det, som var belägen i mitten mellan faktisk straffrätt och polisverksamhet och krigföring.
– USA letade efter politiska motståndare runt om i världen, som kallades terrorister. De och deras nära krets dödades sedan.
Det har fördunklats att krigsrättsreglerna strukturerar den verksamhet som pågår under kriget. Fredstidsverksamhet handlar om straffrätt och polisverksamhet. När den juridiska världen är grumlig vinner starka stater och aktörer.
– De som har resurser och tekniska verktyg och som vill göra det de vill kommer att gynnas. Läs artikel