Statsministern måste förklara sitt svek mot FN, etc.se

Pierre Schori
Nästa år fyller Förenta nationerna 80 år. Vid starten den 24 oktober 1945 förband sig de 51 grundarstaterna ”att rädda kommande släktled undan krigets gissel”. Några månader tidigare, den 6 augusti 1945, hade staden Hiroshima utplånats genom ett amerikanskt atombombsangrepp, världens första. Tre dagar senare släpptes en andra atombomb över Nagasaki. Omkring 200 000 människor dog i sviterna av bombningarna.
I Europa hade stora delar lagts i ruiner och nära 60 miljoner mist livet. Svält och sjukdomar härjade. Människor tvingades på flykt från sina hem.
Massmorden på judar – Förintelsen – hade genomförts.
Som en bjudande plikt för en majoritet av medlemsstaterna antog FN 1947 ”The Partition plan”, framförhandlad under svensken Emil Sandströms ledning, som delade Palestina i en judisk och arabisk stat. 55 procent av det forna brittiska mandatet tillföll Israel och 45 procent arabsidan, som det då kallades, medan Jerusalem ställdes under FN:s kontroll. Den judiska delen var inte bara störst, den hade också de bördigaste jordarna och den enda hamnen. […]
FLERA RESOLUTIONER FÖLJDE som bekant därefter, och den 18 september i år krävde 124 stater i generalförsamlingen i ett extrainsatt möte, med hänvisning till det konsultativa utslaget i den internationella brottsdomstolen den 19 juli, att Israel skulle upphöra med sin närvaro och illegala politik i det ockuperade palestinska territoriet. Belgiens ambassadör motiverade sin röst med orden:
“Israels decennielånga ockupation förstör palestiniernas mänskliga rättigheter och komprometterar varje möjlighet till en fredsprocess i Mellanöstern.”
Men Sverige lade ned sin röst. […]
MOT DENNA BAKGRUND ber jag om svar från statsministern på följande frågor:
Är det ”att komma hem”, att få en fredligare och humanare värld, att svika FN så totalt?
Varför protesterar inte regeringen mot att Antonio Guterres och hans medarbetare förtalas och livsviktiga FN-organ motarbetas eller portas?
Varför följer inte Sverige exemplet från andra EU-länder att ta emot svårt skadade civila från Gaza såsom FN har begärt?
Vill ni följa president Macrons vapenexportförbud till Israel?
Är det rimligt att svenska staten driver affärer med det israeliska vapenkonglomeratet Elbit som förser den israeliska krigsmakten med huvuddelen av de förintande vapen som används mot civila i Gaza och Libanon? Pensionsfonderna i Danmark och Norge har sedan många år avstängt koncernen på grund av brott mot den humanitära rätten. Läs artikel