[…] Två tredjedelar bedömer beslutsfattarna som oförmögna att hantera den nuvarande multikrismiljön.
Johanna Vuorelma, universitetsforskare från Centrum för Europastudier vid Helsingfors universitet som deltog i studien, finner resultaten förvirrande och säger att de kräver ytterligare kvalitativ forskning. Vissa preliminära uppskattningar av möjliga orsaker kan dock redan göras.
Det kanske tydligaste av dessa är kopplat till ett annat resultat från samma undersökning, enligt vilket finländarnas förtroende för USA, både som NATO-allierad och som bilateral säkerhetspartner, har kollapsat sedan president Donald Trump tillträdde som president. Samtidigt fortsätter dock Finlands politiska ledning att tala om USA i mycket självsäkra ordalag.
– Det är förståeligt ur ett utrikespolitiskt perspektiv, men det kan också väcka misstro mot huruvida den politiska ledningen nu har samma bild av situationen som medborgarna, säger Vuorelma.
Enligt Vuorelma kan ORO förvärras av de smärtsamma upplevelser och minnen av finskhet som är djupt inbäddade i finländare, vilket har visat sig ha fortsatt i någon form från sovjettiden långt in på 2000-talet.
Nu hänger hotet om ny finskhet åt andra hållet i luften.
– Förfinskningen har varit en verkligt skamlig sak i den finska nationella självbilden. Nu finns rädslan att vi glider in i samma relation med USA, beskriver Vuorelma. […]
– I den här situationen kan man se vilken position ett litet land har i global politik när vi rör oss i riktning mot stormaktspolitik. Ödet ska ofta vara måltavla för handling, inte en aktiv aktör, säger Vuorelma. Läs artikel