Knappt en nyhetssändning i TV utan att någon politiker hotar med ryssen. Vapenskrammel var man ser och absolut ingen ungdomsgeneration som likt 1968 demonstrerar för fred. Ensam på barrikaderna står numera en 83-årig före detta försvarsminister och talman, Thage G. Peterson…I torsdags kväll besökte han Svenska Freds- och skiljedomsföreningen i Nässjö, för övrigt inte första gången.
Thage G. Peterson var statssekreterare åt Olof Palme, krönte karriären som talman efter en resa som inrikes- och senare försvarsminister. Det var dock inte han som avskaffade allmänna värnplikten och han skrotade inte Gotlands försvar. Det är beslut han beklagar. Sverige och Gotland behöver ett starkt försvar, tycker Thage G men gillar inte en ny värnplikt där bara 4 000 av årskullens 100 000 18-åringar mobiliseras.
— Här har de inte tänkt färdigt, sa veteranen i Nässjö och erinrade om vikten av att svenska försvarsbeslut fattas i Stockholm och inte i Bryssel eller i ett Nato-högkvarter. Olof Palmes linje om diplomati, samtal och förhandlingar ska gälla parallellt med den neutralitet som hållit Sverige utanför konflikter senaste seklen.
Skräcken för ryssen då, vad tror Thage G om den?
— Alla säkerhetsanalytiker är överens om en sak, nämligen att det inte finns något ryskt intresse av att angripa Sverige, sa den gamle försvarsministern och förklarade att ett svenskt medlemskap i Nato dock skulle öka spänningen dramatiskt…
Under många år kämpade Thage G. Peterson hårt mot det svenska militära engagemanget i Afghanistan, som för övrigt enligt nu aktuell utvärdering inte haft några positiva effekter för det hårt prövade landet trots 27 miljarder kronor i kostnad under de 15 åren. Thage G. Peterson varnade för länge sedan för att notan skulle hamna på närmare 30 miljarder kronor, detta i ett läge när man trodde att kostnaden skulle stanna på sju miljarder.
— Inte en bro har byggts och inte en brunn har borrats av svensk militär i Afghanistan, sa Thage G som förstått att många tror att det är sådant trupperna arbetat med.
— Försvarsbudgeten ska inte användas för krigsinsatser i Afghanistan eller annorstädes i världen. Svensk militär trupp ska bara agera utanför Sverige om det sker på FN-mandat för fredsbevarande internationella insatser, sa Thage G. Peterson och slog fast att ett framgångsrikt arbete för fredens sak kan föras men att det kräver engagemang från många människor. Läs artikel