Den norska filmen Kungens val är publiksuccé i Norge och har setts av 700 000. I Sverige har vissa filmkritiker sagt att detta är inget som intresserar svenskar men filmen är högintressant också för oss. Nu då flera talar om ökade militära hot och att delar av Sverige kan komma att besättas av främmande makt vid en kris eller krig blir också hos oss frågan om eget försvar, förlitan på Nato eller bara uppgivenhet viktig.
Kung Håkon VII stod inför detta val i april 1940 då tyskarna angrep. Han pressades från flera håll att gå med på tyskarnas krav. Hans egen regering ville förhandla. Hans bror kung Christian X i Danmark hade redan kapitulerat någon dag tidigare.
Filmen koncentrerar sig på de första tre dygnen av angreppet och ger en ingående skildring av det politiska spelet mellan kungamakt och den folkvalda regeringen. Håkon stöder sig helt på konstitutionen som säger att frågan om krig eller fred avgörs av regering och storting och vägrar agera på egen hand trots att både hans omgivning och den tyske ambassadören pressar på. Han säger sig hellre abdikera än att gå med på angriparnas krav.
Här avgjordes Norges roll under andra världskriget. Besluten som togs de första dagarna efter 9 april möjliggjorde för norska folket att föra en motståndskamp mot ockupationen och bli en del av de segrande allierade.
Svenska Dagbladets recensent skriver om filmen: Det är kompetent, storslaget och icke utan beröm godkänt, säkerligen lite extra för krigshistorierävar (som nog inte bör ha så många invändningar om skeendenas riktighet). Ros även till John Christian Rosenlunds alerta kameralins och Johan Söderqvists tjusiga musik.”
Foto: Agnete Brun.