Norge var det enda landet i Norden som röstade för ett humanitärt eldupphör i Gaza. Norges statsminister Jonas Gahr Støre förklarar nu varför landet inte röstade som sina nordiska grannar.
Sent på fredagskvällen röstade FN:s generalförsamling för att kräva en omedelbar vapenvila mellan Israel och Hamas. 120 länder röstade för en vapenvila, men bland de länder som lade ner sin röst hittas Finland, Sverige, Danmark och Island. Men inte Norge.
Det här har uppmärksammats då de nordiska ledarna ofta pratar om vikten att ha en enad nordisk röst för att nå ut i världen.
På en pressträff under Nordiska rådets pågående session i Oslo förklarar landets statsminister Jonas Gahr Støre varför man inte tog samma beslut som sina nordiska grannar.
– För Norge var att lägga ner sin röst inte ett alternativ. Tillsammans med Portugal, Spanien, Frankrike och Belgien röstade vi för, säger han.
De övriga nordiska länderna har förklarat sitt beslut att lägga ner sina röster med att Hamas terrorattack den sjunde oktober inte fördöms i FN-texten, och att Kanadas tillägg som krävde att gisslan som tagits av Hamas friges inte kom med i resolutionen.
– Vi måste vara tydliga med att fördöma terrorn, det har vi varit från dag ett. Vi röstade för det kanadensiska tillägget och i varje uttalande säger vi att Israel har rätt försvara sig själva, säger Jonas Gahr Støre.
Men, man måste sätta saker och ting i proportion, menar den norska statsministern.
– Det som nu sker i Gaza är ett hot mot civila, men också ett hot mot länderna i regionen, inklusive Israel. Därför är det av största vikt att ha en humanitär paus, få in hjälp till Gaza till de två miljoner människor som är i en extremt förfärlig situation, säger han och fortsätter:
– Så därför var att lägga ner sin röst aldrig ett alternativ för Norge. Läs artikel