Vi publicerar här (se nedan) ett mejl från FiB/K:s ordförande angående föreningens ställningstagande till Ukrainakriget.
Det är bra att FiB/K fördömt Rysslands angrepp på Ukraina som ett flagrant folkrättsbrott.
Tyvärr ges betydelsen av detta uttalande knappast någon vikt då man i nästa andetag utbreder sig om USA:s och västs folkrättsbrott och i sammanhanget redovisar ryskt rättfärdigande av aggressionskriget som om detta var relevant för ställningstagandet.
När sedan FiB/K:s stämma avslår motioner med kravet Ryssland ut ur Ukraina blir det en markering av att föreningen inte kan ta tydlig ställning mot ett allvarligt folkrättsbrott.
Föreningens ordförande säger att man inte vill låsa diskussionen om kriget genom att uttala sig för att Ryssland skall lämna Ukraina.
Vi kan inte se vad det är för diskussion om kriget som skulle låsas av ett tydligt ställningstagande på stämman mot den barbariska ryska aggressionen.
Vi kan inte heller se hur en förening med anti-imperialism i sin plattform kan underlåta att entydigt klargöra sin inställning till det för Ukraina förödande krig som Ryssland för mot landet.
Utgivarna av alliansfriheten.se
Från FiB/K:
Hej
”Vi fördömer Rysslands angrepp på Ukraina. Det är ett flagrant brott mot internationell rätt. Relationer mellan stater måste vila på FN-stadgans grund som förbjuder angrepp på andra länder. Samtidigt måste vi också se att internationell rätt under flera decennier har undergrävts av USA:s och västvärldens bombningar av Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen och Syrien, något som nu Ryssland anser rättfärdigar deras erkännande av Donetsk och Luhansk och övergrepp på Ukraina.
Rysslands invasion av Ukraina måste också ses mot bakgrund av att USA svikit sina löften till Sovjetunionens ledare att inte utvidga Nato österut. Därför är det också viktigt att Sverige fortsätter att stå utanför Nato.
I vår tidning kommer vi fortsättningsvis bevaka det nya läget och vi välkomnar skribenter att belysa frågan utifrån olika perspektiv.
FiB/K styrelse
Karin Rosenqvist
Ordförande”
Detta uttalande tog styrelsen 26/2 2022. Det har gått mer än ett år sedan dess och vi lär oss hela tiden om krigets vidare utveckling. I vårt arbete och i vår tidning har vi skildrat kriget från olika utgångspunkter och vi är inte alltid överens.
Vi kommer fortsättningsvis att fördjupa och analysera krigets verkningar och orsaker. Vi vill därmed komma vidare i vår analys.
Vi vill inte låsa fast oss vid en tolkning som motionären i sin att – sats föreslår utan skildra krigets alla aspekter och orsaker.
Mot bakgrund av detta föreslås
att motionen avslås.