Vi lägger här ut den resolution som antogs av FN:s säkerhetsråd i december 2015 och som fortfarande gäller, men som inte kom att infrias bland annat beroende olika främmande makters bristande respekt för Syriens territoriella integritet. Dessa utländska makters fortsatta intervention i landet utgör alltjämt ett grundläggande problem för att återställa Syriens suveränitet och självbestämmanderätt.
FN:s förre generalsekreteraren Kofi Annan, som i en inledande fas var FN:s sändebud i Syrien, framhöll enligt en artikel i Financial Times 3 augusti 2012:
”Men en politisk process är svår, om inte omöjlig, så länge alla sidor – i och utanför Syrien – ser möjligheter att främja sina inskränkta agendor genom militära medel. Internationell splittring betyder stöd för ombudsagendor och ett underblåsande av våldsam konkurrens på marken.”
Så har det fortsatt. Många utländska stater har i strid mot FN-stadgan gått in i Syrien militärt, bombat, genomfört attacker, lagt beslag på värdefulla områden samt understött och utnyttjat upproriska krafter av skilda slag. Landet har malts sönder och dess ekonomi har utarmats. Statsledningens auktoritet har underminerats. I denna krets av stater ingår Israel, Turkiet, USA med flera. Rysslands och Irans roll i sammanhanget är folkrättsligt sett mer komplex och diskutabel.
Vad den nya situation som nu inträffat i Syrien kommer att innebära lär visa sig. En risk är att landet blir ett nytt söndertrasat Libyen. De styrkor som nu verkar ha tagit makten har att visa vad de går för i ett för landet utomordentligt kritiskt läge, som framför allt skulle kräva nationell samling mot all utländsk intervention.
I vår bok Lagen mot krig diskuterar vi Syrien i två kapitel, dels Syrien och den internationella rättsordningen, dels Inblandningen i de interna stridigheterna i Syrien.
Mycket vatten har runnit under broarna sedan dessa texter publicerades. Det hindrar dock inte att de belyser de folkrättsliga frågeställningar som är aktuella även nu och ger en bakgrund till vad som är i vardande.
Resolutionen kan läsas här:
Etpu (securitycouncilreport.org)
De två kapitlen om Syrien finns att läsa på sidan 122 och framåt i vår bok Lagen mot krig som är tillgänglig här: