Google-översatt
Åland är ett demilitariserat område. Under vinter- och fortsättningskriget var infanteri, kustartilleri och luftvärn stationerade på öarna för att hindra Sovjetunionen från att ta över området.
Enligt den tidigare underrättelsechefen för generalstaben skulle ett avbrytande av demilitariseringsavtalet ge Finland bättre möjligheter att försvara ögruppen. Men enligt hans uppfattning kommer Åland inte att behöva permanenta trupper under fredstid.
Åland är ett viktigt och centralt område för Finland, som måste hållas under egen kontroll. Detta säger generalmajor Pekka Toveri till Iltalehte. I april valdes han in i riksdagen från koalitionslistorna från Nylands valdistrikt.
– 80–90 procent av vår handel går längs de västra sjövägarna och går från Åland. Dessutom finns kommunikationskablar och andra kritiska funktioner i området. […]
Än idag ligger det ryska konsulatet i Mariehamn på Åland. Konsulatet inrättades 1940 efter vinterkriget på begäran av Sovjetunionen. Konsulatet övervakar nedrustningen av det demilitariserade Åland. Vid den tiden tvingades Finland gå med på Sovjetunionens krav.
– Ja, det är ganska mycket en överenskommelse bakom sin tid, när den andra avtalsparten också har upphört att existera efter att Ryska federationen ersatts av Sovjetunionen.
Även om demilitariseringen av området skulle hävas tror inte den tidigare underrättelsechefen för Finlands generalstaben att fler Nato-trupper än nationella skulle koncentreras till området.
– Jag tror inte att det skulle byggas någon större militärbas där. Det är inte nödvändigt för försvaret av Åland att ha en permanent militär närvaro där. […]
Enligt Toveris mening bör dock demilitariseringsavtalet sägas upp eftersom försvarsmakten vid behov skulle få en lättare möjlighet att utöka sin närvaro på Åland utan separata politiska beslut. Det skulle enligt honom göra det mycket lättare att försvara ögruppen.
För närvarande övervakas Ålands områden av Kustbevakningen under inrikesministeriet, som tillsammans med polisen representerar den finska statens säkerhetssida. Finska försvarsmakten är ytterst ansvarig för försvaret av Åland.
För närvarande övervakas Ålands områden av Kustbevakningen under inrikesministeriet, som tillsammans med polisen representerar den finska statens säkerhetssida. Finska försvarsmakten är ytterst ansvarig för försvaret av Åland. Läs artikel