Google-översatt
USA och Finland kommer att inleda förhandlingar om försvarsavtalet (DCA) under hösten, meddelade utrikesministeriet på torsdagen senare på eftermiddagen. Avtalet skapar en ram och en rättslig grund för ett regelbundet försvarssamarbete mellan Finland och USA.
Enligt departementet skulle ”överenskommelsen också skapa förutsättningar för ett närmare samarbete, om säkerhetsläget så kräver”.
Vad handlar avtalet om i praktiken och vilken betydelse har det för Finland? Så här kommenterade Charly Salonius-Pasternak, den ledande forskaren vid Utrikespolitiska institutet, till Verkkuuitis :
– Standardvärdet är att om det skulle bli en kris skulle det ta lite tid för Nato som militär organisation – efter att artikel fem har aktiverats – att få ihop det hela.
Istället är enskilda länder eller grupperingar av länder kapabla till snabba insatser vid behov, säger Salonius-Pasternak och syftar till exempel på USA:s roll i överföringen av trupper till de baltiska länderna 2014.
– Det första stödet (i en kris) kommer att komma bilateralt.
– Och det här avtalet – när det är förhandlat – gör det möjligt att förbereda och praktisera detta (stöd) på helt andra nivåer.
Salonius-Pasternak tycker att det skulle vara användbart i avtalet att också komma överens om vilka grunder USA skulle kunna behålla en del militärt material i Finland. Eller om Finland skulle kunna skaffa något material i enlighet därmed. Och kan avtalet innehålla ett löfte om att Finland skulle få förmånstillgång till vissa typer av vapen. Läs artikel