USA begär att Sverige skall bidra till att säkra tidigare IS-kontrollerade områden i Syrien. Områdena skall ”stabiliseras och minröjas”.
Har USA någon rätt att kräva att Sverige medverkar i Syrien?
Sverige deltar militärt i Irak genom vår medverkan i koalitionen Inherent Resolve som leds av USA. Svenska regeringen menar att den insatsen är folkrättsligt grundad genom inbjudan från Iraks regering. Men vad gäller för insatser i Syrien – finns där någon liknande inbjudan från Syriens regering till den USA-ledda koalitionen? Nej, det finns ingen inbjudan. Istället har den syriska regeringen fördömt USA-koalitionens insatser i Syrien som kränkning av landets suveränitet.
Svenska regeringen vill inte låtsas om att Sverige medverkar i en koalition som begår folkrättsbrott och vill inte tala om att koalitionen på eget bevåg krigar även i Syrien. För svenska folket ges bilden av en närmast fredsbevarande insats i Irak som saknar kopplingar till USA:s krig i regionen.
Inför sina militära partners i koalitionen är regeringen mer öppen. På koalitionens hemsida citeras utrikesminister Margot Wallström den 16 mars 2016:
”Sweden’s commitment to the Global Coalition is broad and long-term. With other Coalition partners we aim to pursue a path to long-term stability in Iraq and Syria through a multifaceted contribution including extensive political, military and development support.”
Koalitionen har en talande slogan som sammanfattar det gemensamma syftet med operationerna: One Mission, Many Nations.
För Sverige innebär ett fortsatt deltagande i koalitionen att vi undergräver trovärdigheten både till alliansfriheten och för folkrätten. Risken är nu uppenbar att Sverige också dras in i Syrienkonflikten.
Vi har på den här sajten tidigare behandlat Sveriges medverkan i koalitionen och faran med att följa försvarsminister Peter Hultqvists deklaration att
”vi skall vara en trovärdig, lyhörd och aktiv del av koalitionen” vidare in i en potentiell stormaktskonflikt i Syrien.
Det är hög tid att Sverige nu drar sig ur den USA-ledda koalitionen. Sverige kan fortsätta ge humanitärt bidrag till de krigsdrabbade staterna i regionen men det gör vi bäst som alliansfria och inte som en part i en militärkoalition.