Finland har övergått till en avskräckningsbaserad Rysslandspolitik, ulkopolitiikka.fi/lehti

Matti Pesu

Google-översatt

[…] Finland bör först och främst dra full nytta av de fördelar som Natomedlemskapet erbjuder. Natos roll i norra Europa bör stärkas och militära relationer med nyckelallierade bör fördjupas.

Förvaltningen av allierade relationer spelar en viktig roll i Finlands avskräckningsbaserade Rysslandspolitik
. Natoländer i en mer skyddad position kan snart se ett Ryssland försvagat av krigföring som ett mindre hot. Renheten i utvecklingen av Natos avskräcknings- och försvarsverksamhet kan avta.

Ryssland är fortfarande ett säkerhetshot mot Finland. Finska beslutsfattare bör med eftertryck förmedla detta budskap till sina allierade.

Det betyder inte megafondiplomati, utan tydlig kommunikation om Finlands säkerhetsfrågor, till exempel i diskussioner med allierade, i viktiga strategiska dokument och i den utrikespolitiska ledningens resultat.

Den nya Rysslandspolitiken bör inte enbart baseras på militära faktorer. Finland bör främja åtgärder i internationella fora som gör det svårare för Ryssland att stärka sin militära kapacitet i framtiden. Oavsett utgången av kriget i Ukraina bör västvärlden fortsätta arbeta för att förhindra att avancerad teknologi med dubbla användningsområden hamnar i den ryska försvarsindustrin. […]

Den utrikespolitiska ledningen har betonat Natomedlemskapets defensiva karaktär. I Finland vill vi också upprätthålla avskräckning och försvar på ett sätt som inte i onödan underblåser motåtgärder från en makt som är känslig för dess prestige. De mäktigaste demonstrationerna av militär styrka lämnades i bakfickan för en sämre dag.

I Finland är det nödvändigt att förbereda sig på spända tider. Läs artikel