”Peter Hultqvist är ett av regeringen Löfvens allra starkaste namn, dessutom en mycket synlig och hörbar person.” (Försvaret främst, s. 10) Det är en mycket träffsäker beskrivning av Hultqvists ställning i dagens försvarsdebatt. Denne har i den offentliga debatten tagit klar ställning i bland annat följande två frågor:
1. Nej till Nato. Men hans nej förlorar i trovärdighet när han samtidigt förordar ett närmare samarbete med USA: ”Sveriges samarbete med USA måste fördjupas.” (Dagens Nyheter 31/8 2015)
Därmed drar Hultqvist på Sverige – utan medlemskap i Nato – samma organisatoriska nackdelar som ett medlemskap skulle göra: a) Försvarsmaktens utbildning styrs av Natos övningsmönster. Övningar av det svenska nationella territoriella försvaret förhindras. Offensiva övningar i Nato-regi prioriteras. b) Det system med legosoldater som infördes år 2009 har fullständigt misslyckats. Värnpliktsutbildning och -tjänst bör införas. Detta förhindras av de beredskapskrav som Nato dikterar. Hultqvist försöker både ha kvar Nej till Nato och underkasta sig Nato. Han går bildligt talat i spagat.
2. Hultqvists syn på Rysslands agerande präglas av stark tro på folkrättens kraft. ”Det finns ingen internationell rättslig grund som motiverar det riktiga i att skickarysk militär till Krim.” (Försvaret främst, s. 9. Det finns anledning att erinra om Erik Scavenius syn på folkrättens kraft: ”Folkeretten hverken aabner eller lukker Östersöen . Det bestemmes alene af de ved ett krigsutbrud afgörende magtfaktorer.” (Östersöen – balance og sikkerhed. Vedbaek 1981; Scavenius var dansk utrikesminister under första och andra världskrigen.) Hultqvist visar bristande respekt för den faktor som Scavenius pekar på: makt – och styrkeförhållandena. Det är en brist som han delar med de främsta företrädarna för medlemskap i Nato, till exempel Karlis Neretnieks och Bo Hugemark i boken Nato – för och emot (Stockholm 2014). Det är en brist som leder till självöverskattning, till en illusion om att Sverige är långt starkare än vad vi i verkligheten är.
”Säkerhetspolitiken får inte bygga på illusioner”, skriver Gustav Hägglund i Försvaret främst. Det kan vara varningsord som inte minst försvarsminister Peter Hultqvist bör ta till sig.