Fråga: Hur reagerade du på beslutet att ryssarna skulle placera missiler i Kaliningrad?
Peter Hultqvist: I och för sig kände vi ju till att det här var planerat men dom själva använde argumentet att det här var en signal mot Natos utplacering av trupper. Det här var en del i signalspelet.
Sedan tycker jag att det är anmärkningsvärt när man markerar med kärnvapen. Det ger en extra dimension och är ett sätt att visa någon form av maktdemonstration.
Fråga: Du säger att det här är en demonstration mot Nato. Hur reagerar du då Nato positionerar sig? Då hör man inte samma tongångar?
Peter Hultqvist: Nu är det ju så att de utplaceringar av trupper i baltiska länderna har kommit till efter önskningar från de baltiska länderna som uttryckt det väldigt tydligt och uthålligt. Man har velat ha det här stödet.
Fråga: Men det betyder väl inte att vi vill ha det så?
Peter Hultqvist: Vi måste respektera de här ländernas önskan och deras politik i det här sammanhanget. Vi skall ha klart för oss att vi lever i en tid då vi har en auktoritär regim i Moskva som är oberäknelig på många sätt och som har gjort avsteg från internationell lag och folkrätt. Vi pratar från regeringens sida aldrig om direkta hot eller hotbilder mot Sverige. Vi pratar om saker som de facto sker som man nu gjorde med övningsverksamheter, olika typer av ibland provokativa aktiviteter. Vi måste då förhålla oss till det här och det gör vi genom det försvarsbeslut som vi fattat och som är ett trendbrott om jag jämför med de åtta år som de borgerliga satt vid makten. Det är ett trendbrott då vi ökar den militära styrkan samtidigt som vi fördjupar våra samarbeten med partners av olika slag.
Fråga: Några hundra soldater på Gotland. Räcker det?
Peter Hultqvist: Någonstans måste man börja. Det är stridsgruppen på ön och sedan luftvärn, kontinuerlig övningsverksamhet mm. Se intervjun
(Utskrift från del av TV4- sändning av utgivarna.)