Hägglund påpekar i sin nya bok Rauhanutopia ( ”Fredens utopi”) att det ryska arvsanlaget består av ett starkt centralstyre, att främja statens intressen hellre än individens rättigheter, ett rättssystem som gynnar ledningens målsättningar och att nedtysta kritik. Han menar att man helst ska betrakta Ryssland helt kallt som en affärskompanjon.
– Det är onödigt för oss att försöka omvända dem. Den enda effekten det skulle ha är att våra relationer skulle bli sämre, skriver Hägglund.
Hägglund anser att man hellre kunde försöka förbättra världen i Afrika där det finns flera problem än i Ryssland.
– I Ryssland stympar de inte könsorganen på miljontals kvinnor, tvingar barn till soldater, stenar homosexuella till döds eller håller på med gruppvåldtäkter eller etniska rensningar som de gör i Afrika.
I sin bok uppskattar Hägglund att ett Natomedlemskap skulle leda till en nedkörning av det egna försvaret då viljan att försvara fosterlandet skulle ersättas med en tro på de allierade. Enligt honom har detta skett i de andra Natoländerna.
Enligt Hägglund är Finlands försvar, som baserar sig på starka reservtrupper, i samma klass som hos stormakterna i Europa. Finland är inte alls sämre än Storbritannien, Frankrike eller Tyskland försvarsmässigt. Finska Notisbyrån 21 augusti 2014
INGET VÄRLDSKRIG I SIKTE
– Vi är inte på väg mot ett världskrig, eller ens ett europeiskt krig, säger Hägglund.
Hägglund tror att konflikten kommer att få en lösning som baserar sig på ”ett Ukraina utan Krim” och ett ekonomiskt fördrag mellan EU och Ryssland. Hägglund berömmer också president Niinistös besök till Sotji och Kiev.- Det är säkert i vårt intresse att få till stånd en lösning och den här lösningen gryr som bäst.Hägglund tänker främst på toppmötet i Vitryssland om en vecka där EU och Ryssland ska förhandla ekonomiska frågor.
Tre stormakter med satelliter
Hägglunds nya bok Rauhan utopia (på svenska Fredens utopi) handlar om säkerhetsläget och maktbalansen i världen. Hägglund skriver att de scenarier som tidigare lagts fram om att USA efter kalla kriget skulle utgöra den enda polen och att vi nu går mot en värld med flera internationella maktcentra delvis stämmer.- Min bedömning är att det finns tre stormakter, USA, Ryssland och Kina, som får agera i världen utan påtryckningar. Ingen kan erövra dem och ingen kan tvinga dem att göra något de inte själva vill. De sätter tonen i den internationella politiken.
Enligt Hägglund är resten av världen satelliter till någon av de tre stormakterna. Europa ligger i den amerikanska intressesfären genom Nato. Diktaturerna i centrala och södra Asien är satelliter till Ryssland medan Kina har sina tentakler ute på olika håll i världen.
Hur ska Finland agera i det här säkerhetsläget, främst med tanke på Nato?– Vi behöver inte ändra på någonting. Vi behöver heller inte skämmas för något vi gjort, säger Hägglund.
För närvarande finns det inte planer på att ge ut boken på svenska.
Finska Notisbyrån 21 augusti 2014