Hur gick det till när USA fick etablera militärbaser i Sverige?

Informativ skrift om DCA-avtalet.

Skriften är framtagen av Tomas Magnusson, Ingela Mårtensson och Caroline Runesdotter och tryckt på bokförlaget Tid & Rum , Göteborg.

Den handlar om hur det gick till när USA och Sverige ingick ett avtal om Defense Cooperation Agreemnet (DCA) med bland annat 17 baser som USA får rätt att använda . Avtalet undertecknades av regeringen den 5 december 2023 och ratificerades av riksdagen den 18 juni 2024.

Broschyren dokumenterar den politiska hanteringen av DCA-avtalet och redogör för de ganska omfattande opinionsyttringar som kom fram mot avtalet bland annat Folkomröstningskampanjens insamling av 44 104 namnunderskrifter mot DCA-avtalet. Trots opinionen mot avtalet som kom fram i möten, insändare och debattartiklar över hela landet var det nästan ingen diskussion i riksdagen före beslutet den 18 juni 2024.

Vad gäller remissinstanserna som fått yttra sig om DCA lyfts i broschyren särskilt fram Stockholms universitets skarpa kritik mot flera delar av avtalet bland annat frågan om Sverige har möjlighet att säga nej till om USA vill ha tillträde till eller använda en anläggning på sätt som vi anser strider mot våra intressen, frågan om USA kan föra in kärnvapen och frågan om permanenta baser i Sverige.

Trots att flera andra remissinstanser var kritiska valde regeringen att i stort förbigå invändningarna.

Två opinionsundersökningar gjordes strax före riksdagsbehandlingen. Så sent som veckorna före riksdagsbeslutet visste inte3/4 av svenska folket vad DCA-avtalet betydde.

I broschyren finns en omfattande dokumentation av debatten om DCA som är värdefull för alla som vill förstå hur ett sådant här långtgående avtal kan komma till stånd.

Utgivarna