Kristersson om Nato och Turkiet, dn.se

[…] Ska Sverige tillåta kärnvapen och baser på svenskt territorium som Natomedlemmar?

”Det kommer inte behövas. Jag tycker vi ska göra precis som i Danmark och Norge, gå in i Nato utan förbehåll men sen förklara att vi behöver inte ha några i fredstid.” […]

Också det svenska Natomedlemskapet dröjer. Ulf Kristerssons resa till Ankara häromveckan skulle ta Sverige ett steg närmare in i försvarsalliansen. Men han kan inte svara på när det kan ske.

– Frågan ligger just nu hos Turkiet och det har jag respekt för. Vi visar genom avtalet med Finland att vi tar de frågor de tog upp med oss på stort allvar och att vi också tar Turkiets säkerhet på stort allvar.

Vad är det som behöver falla på plats i förhandlingarna?

– Ärligt talat är det inte förhandlingar, det ska man vara noga med. Det är en överenskommelse där Sverige och Finland lovar att göra ett antal saker och det håller vi på med.

Ulf Kristersson menar att Sverige i ”allt väsentligt” uppfyllt kraven. En viktig pusselbit, enligt statsministern, är förra veckans grundlagsändring som ska ge polis och Säkerhetspolis verktyg att jaga terrorister som är farliga för både Sverige och för andra länder. Den nya lagen kriminaliserar deltagande i en terrororganisation.

– Den ligger till grund för hela den terrorlagstiftning som vi lägger fram i februari och som träder i kraft under våren. Det pratar jag i detalj med Turkiet om. Sen är det vapenexportfrågorna och den svenska synen på terrorbekämpning, inklusive att vi nu är med i Natos antiterrorbekämpningsarbete. Allt det tycker jag att Erdogan bekräftade när jag satt med honom i Ankara för ett par veckor sedan, utan att tolka honom för långt. […]

Turkiet har anfallit kurdiska mål i norra Syrien och Irak. Vad är din reaktion?

– När Sverige vill agera så är det bra om vi kan agera tillsammans med andra EU-medlemmar gentemot andra länder som inte är medlemmar. Då blir rösten starkare. Det arbetet pågår. Sen kan man konstatera att Turkiet till skillnad från Sverige är hårt utsatt för olika terrorangrepp. Det ursäktar ingenting om det skett illegitima saker. Vi har inga begränsningar i vad vi får tycka och tänka om detta.

Efter Turkiets offensiv mot nordöstra Syrien 2019 ställde sig både utrikesutskottet och EU-nämnden bakom regeringens förslag om ett EU-vapenembargo mot Turkiet. Läs artikel