Linde: Det är enda sättet att få slut på det, svd.se

[…] Direkt efter intervjun ska hon ringa till sin ukrainska vän Dmytro Kuleba. Det är landets utrikesminister. I torsdags mötte han sin ryska motsvarighet för att diskutera ett eventuellt eldupphör i Ukraina, men Kuleba berättade efteråt att inga framsteg nåtts.

Ann Linde vill höra vad som egentligen hände.

– Vad han säger på presskonferensen är en sak, men han berättar för mig hur stämningen var, vad som faktiskt sades och om det finns någon möjlighet för Zelenskyj och Putin att mötas.

Tycker du att de borde mötas?

– Absolut. Enda sättet att få slut på det här är att man gör någon form av vapenvila som sedan kan leda till en fredsuppgörelse. Och vi är helt på det klara med att ingen annan tecknar firma i Ryssland mer än Putin.

Men hur ska man prata med och förvänta sig något av en person som upprepat ljuger, hotar om våld, använder våld och ställer helt orimliga krav?

– Så är det i krig. Förr eller senare måste man nå en fredsuppgörelse och det har varit förfärliga krig genom historien men till slut har man nått en fredsuppgörelse. […]

Vad tänker du om att bryta diplomatisk kontakt med Ryssland och skicka hem dem?

– Det skulle vara det sämsta att göra. Även när det är krig, kris eller terrorattacker så har man kontakt genom diplomaterna. […]

Det finns flera argument till varför Sverige inte bör gå med i Nato. Ett, som väckt stor internationell uppmärksamhet och kritik, är att det skulle ”destabilisera den här delen av Europa” som statsministern sa i veckan.

– Gör man något får det alltid konsekvenser. Vi bestämmer själv vad vi vill göra men samtidigt måste vi med kallt huvud, som alltid, se på konsekvenserna, säger Ann Linde. […]

Samtidigt, Sverige gör många saker som kan bidra till instabilitet. Fördömer Ryssland, skickar vapen och drönare till Ukraina, rustar upp försvaret rejält. Varför är de riskerna värda att ta?

– Därför att vi för varje sak måste göra bedömningen vad det kommer att leda till och väga det. I 200 år har vi gjort sådana bedömningar och kommit fram till att först neutralitet och sedan militär alliansfrihet är det bästa för Sverige, säger hon och fortsätter:

– Vi blir naturligtvis mer sårbara om vi skickar vapen till krigförande land. Självklart! Då måste vi göra bedömningen om det är värt det eller inte. Läs intervjun