Den ryska upptrappningen på gränsen till Ukraina har fått svenska Försvarsmakten på tå. Beredskapen har anpassats efter situationen, säger Sveriges ÖB i en intervju med TT.
– Vi anpassar vår beredskap på kort sikt här hemma så att vi är beredda på det vi kan komma att behöva göra, säger Micael Bydén.
Han vill inte gå in konkret på vilka åtgärder som har vidtagits eller kan bli aktuella.[…]
Han sätter den svenska beredskapen i ett större perspektiv och menar att situationen vid gränsen mellan Ukraina och Ryssland är en del i ett redan spänt säkerhetsläge. Styrkor på marken är en sak men även påverkansoperationer och cyberangrepp måste tas hänsyn till.
– Vi ska kunna säkerställa att vi är på plats när och där det behövs. Det är det som är vårt jobb och vad ett aktivt försvar i dag bygger på – dygnet runt, året om, oavsett om det är julafton eller vilken tisdag som helst i mars.[…]
Ryssland har lagt fram en kravlista till Nato, som man kallar säkerhetsförslag. Bland annat om att militäralliansen inte ska ta in några nya medlemmar. Kreml begär också att Nato drar tillbaka militär infrastruktur som placerats i östeuropeiska länder efter maj 1997, samt att Nato och USA inte ska bedriva militär verksamhet i före detta sovjetrepubliker eller förse dem med vapen.
Micael Bydén reagerar starkt.
– Med de här förslaget kommer man egentligen rasera grundfundamentet för den säkerhetspolitiska lösningen. För mig bygger det på att vi ska kunna samarbeta, öva, öka vår interoperabilitet. Den förutsättningen kommer, som jag uppfattar de här förslagen, att försvinna. Det blir mer eller mindre ett krav på att vi inte kommer kunna bygga vår säkerhet tillsammans med andra.
Överbefälhavaren framhåller att om Sverige ska kunna vara en relevant partner till Nato, även om man inte är allierade, så måste man kunna öva tillsammans.
– Ryssland vill väl bevaka sina egna intressen, men med nivån och omfattningen av de här förslagen så blir det oacceptabelt för ett land som Sverige. Läs intervjun