I Dagens Industri (Di) den 8 december 2017 återfinns en intresseväckande artikel med rubriken: Sveriges val av luftvärn ifrågasätts – ”Regeringen ljuger”.
Det viktigaste argumentet för köpet av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot är enligt Försvarsmakten att det ger skydd mot ballistiska robotar. Men nu hänvisas till följande artikel i New York Times: https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/04/world/middleeast/saudi-missile-defense.html, där detta ifrågasätts. Följande kan citeras från Di-artikeln:
”Artikeln har spridit sig som en löpeld i militära kretsar över världen. Den 4 november avfyrade Houthi-rebellerna i Jemen en ballistisk robot av typen Burqan-2 – mot Saudiarabiens huvudstad. När den flög in mot Riyadh möttes den av fyra Patriotmissiler. Skrot regnade ned över stadens centrum. Den officiella versionen var att skrotdelarna bevisade att roboten sköts ned, och att Patriotbatteriet avvärjde attacken. USA:s president Donald Trump hade svårt att kontrollera sin glädje: ’Vårt system slog missilen ur luften. Så bra är vi. Ingen tillverkar vad vi tillverkar och nu säljer vi grejerna över hela världen.’ Men i stället detonerade Scud-missilens stridsdel nära terminalbyggnaderna på Riyads flygplats. Det visar en omfattande analys av missilexperter som gått igen bilder och filmklipp som togs under och efter attacken. ”
Tre dagar efter attacken i Saudiarabien, då bristerna i Patriotsystemet visade sig i praktiken, beslöt regeringen att välja detta system och gav FMV i uppdrag att inleda förhandlingar med USA.
”Vår militärstrategiska analys visar att det finns ett möjligt hot med taktiska ballistiska missiler, Patriot besitter förmågan att bekämpa det”, uppges Karl Engelbrektson, arméchef, ha sagt till TT.
”Enligt Di:s källor har Försvarsmakten råd att köpa 60–70 missiler till Patriotsystemen, och då endast en mindre del av de avancerade PAC-3 MSE, med en prislapp på cirka 50 Mkr styck.
De höga priserna begränsar både antalet eldenheter som Sverige har råd med och även antalet missiler.”
I förra veckan avslöjade Di att Frankrike och Eurosam lämnat en prisuppgift på 850 miljoner euro för ett paket med SAMP/T, ett luftvärnssystem som ”bevisat sin förmåga mot ballistiska missiler.” Detta paket ska enligt Di täcka Sveriges behov av luftvärn.