Myndighetens aktiviteter inom Natos avskräckning och försvar
Försvarsmakten får förhandla och ingå internationella överenskommelser samt komma överens om eventuella ändringar av eller att säga upp befintliga internationella överenskommelser avseende FLF Lettland, Natos stående marina styrkor samt Natos luftrumsövervakning och incidentberedskap.
Försvarsmakten ska förbereda och planera för att kunna bidra till Natos framskjutna närvaro i Finland. Försvarsmakten ska tillsammans med Nato och stater som är medlemmar i Nato utveckla konceptet för en framskjuten närvaro i Finland, som möjliggör ett svenskt deltagande, inklusive ett åtagande som ramverksnation för Forward Land Forces (FLF) Finland. Försvarsmakten får även förhandla internationella överenskommelser med anledning av det svenska åtagandet och ska redovisa dessa till Regeringskansliet innan de ingås.
Om en övning övergår till att bli en skarp operation får Försvarsmakten, för att upprätthålla Natos samlade avskräckning, ställa den i övningen deltagande väpnade styrkan till Natos förfogande för att genomföra operationen. Försvarsmakten ska skyndsamt återrapportera till Regeringskansliet i de fall en övning övergår till en skarp operation.
Försvarsmakten ska planera och vidta förberedelser för att, efter beslut av regeringen, kunna delta i ytterligare fredstida operationer och aktiviteter som syftar till att upprätthålla Natos samlade avskräckning. I planeringen ska Försvarsmakten beakta den nationella förmågeuppbyggnaden och så långt som möjligt säkerställa att deltagande stödjer denna.
Ett deltagande med en väpnad styrka i dessa operationer och aktiviteter, inklusive när en övning övergår till att bli en skarp operation, får högst uppgå till 200 anställda personer avseende markförband, specialförband och amfibieförband, upp till högst tre örlogsfartyg med tillhörande anställd personal samt upp till högst åtta stridsflygplan med tillhörande anställd personal. Läs regleringsbrevet