[…] Samarbetet i JEF under brittiskt ledarskap är ett viktigt element i Sveriges förberedelser för att kunna agera snabbt tillsammans med andra – och snabbt få stöd av andra – vid kris i norra Europa. Medlemsländerna beslutar på egen hand, från fall till fall, om deltagande i övningar eller insatser. JEF ska ses som ett komplement till Nato där JEF:s främsta roll är att möjliggöra ett snabbt agerande i kris eller krig.
Vid sidan av JEF-samarbetet förbereder Sverige Natomedlemskapet både på hemmaplan och i samarbete med andra. Just nu förhandlar Sverige även ett Defense Cooperation Agreement (DCA) med USA.
Syftet är att skapa bättre förutsättningar för att kunna få stöd vid kris och krig. DCA är ett avtal som reglerar förutsättningarna för amerikanska styrkor att verka i ett annat land. Det rör sig bland annat om frågor om amerikansk militär personals rättsliga status, tillgång till baseringsområden, förhandslagring av materiel, skatter och tullar. Avtalsförhandlingarna med USA är nu inne i slutskedet.
I somras fattade regeringen även beslut om att Försvarsmakten får vidta förberedelser med Nato – och med enskilda länder som är medlemmar i Nato – för att möjliggöra gemensamma operationer. Det kan handla om tillfällig basering av utländsk materiel och personal på svenskt territorium. Sverige har även fördjupat ett avtal om värdlandsstöd med Finland som ytterligare ska förenkla de respektive försvarsmakternas tillträde till varandras territorium.
Säkerhetsläget kräver att Sverige förbereds för ett Natomedlemskap så att vi direkt när vi blir medlemmar kan bidra ökad stabilitet och säkerhet i Europa. Regeringen vidtar därför nu en rad åtgärder som syftar till just detta. Läs artikel