Sverige lever i ”förkrigstid” och det ”råder inte längre fred”, yle.fi

Förra året under försvarskonferensen i Sälen sa ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) att det kan bli krig. Det tog minst sagt svenskarna på sängen. Sveriges dåvarande överbefälhavare Micael Bydén sa för sin del att svenskarna mentalt måste förbereda sig för krig. Deras budskap var kanske inte så lätta att toppa. Men det gick.

I år laddade den nya överbefälhavaren Michael Claesson upp inför Folk och försvar-konferensen i Ekots lördagsintervju. Då sa han att vi nu lever i en förkrigstid. Statsminister Ulf Kristersson (M) tog passningen.

– Det råder inte fred, sa han i sitt inledningstal.

Nu är det här förstås lösryckta citat, men de som uttalade dem vet att de får vingar.

Michael Claessons utvecklade tanke handlade om att mycket just nu påminner om tiden före andra världskriget. Därför kan man kalla vår tid för en förkrigstid. Men det betyder inte att det måste bli krig, om man förhåller sig rätt.

– Sverige är inte i krig, men det råder inte heller fred, sa Kristersson om man förlänger citatet en smula.

Han hänvisade till hybridattacker, desinformation och sabotage. […]

För ett år sedan kretsade allt i Sverige om att ta sig in i Nato. Nu talar den tillträdande ledaren för Natos supermakt USA samma språk som fienden Ryssland och gör territoriella anspråk på ett annat Natoland.

Oppositionsledaren Magdalena Andersson nämnde det så högt någon tillåter sig i sitt inledningstal. Den nya administrationen i USA har en annan inställning till den regelbaserade världsordningen än den tidigare, konstaterade hon och ansåg att Europa och Sverige då måste ta sig en starkare roll.

Den politiska enigheten om att Sverige bör satsa mer på sitt försvar är alltså stark. Läs artikel