De postsovjetiska länderna i Centralasien och Kaukasien är fortfarande beroende av Ryssland. På grund av Rysslands krig i Ukraina har förhållandet med Ryssland komplicerats. Det finns en rädsla för vad Ryssland kan göra.
Rysslands krig i Ukraina ställer till det för de postsovjetiska länderna. Det gäller framför allt Kazakstan som har en lång gräns mot Ryssland och en stor rysk etnisk minoritet.
– Man är medveten om risken att Ryssland kan sända in trupper för att skydda sina landsmän, förklarar Kristiina Silvan forskare vid Utrikespolitiska institutet.
Men också i de andra länderna finns en stor oro.
– De balanserar på en knivsegg och är väldigt försiktiga, säger Johan Engvall forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige.
Försiktigheten märks i att alla länder i Centralasien och Kaukasien har avstått från att rösta i FN:s generalförsamling när Ukrainakriget har behandlats. Belarus var det enda landet av de före detta Sovjetrepublikerna som röstade för Ryssland. […]
Ett land som gått en mindre försiktig väg är Georgien som vill bli EU-medlem. I början av mars bad deras största parti EU att behandla deras ansökan så fort som möjligt. De har också ett nära samarbete med Nato och målet är att bli medlem. Men på grund av den ryska ockupationen och utlysandet av utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien i norra Georgien är situationen spänd. Georgien är långt i samma position som Ukraina var före kriget.
– De är rädda för att Ryssland igen ska angripa dem och de är militärt svagare än Ryssland, säger Kristiina Silvan. Läs artikel