I en intervju i Dagens Nyheter den 11 april förklarar försvarsminister Pål Jonson hur DCA-avtalet med USA nu kommer att genomföras.
Pål Jonson understryker att USA inte kan utnyttja de 17 baserna utan att först kommit överens med Sverige om hur det skall ske. Han hänvisar också till de inledande skrivningarna i DCA–avtalert där det står att USA:s aktiviteter skall skall genomföras med respekt för svensk lagstiftning och internationella förpliktelser. Han borde också tydligt ha sagt att i avtalet står det att ”detta avtal ska bedrivas med full respekt för Sveriges suveränitet.”
Just detta senare kravet, ”respekt för Sveriges suveränitet”, är grunden för att Sverige i tillämpningen av avtalet skall ha något att ta spjärn emot om vi kommer till en situation där Sverige och USA har olika mening om hur avtalet skall tillämpas.
Respekt för motpartens suveränitet är det som både Finland och Norge tar som utgångspunkt och har fört in ensidiga förbehåll om i sina DCA-avtal med USA.
I Finlands avtal stärks förpliktelsen om respekt för som gäller suveräniteten genom att det understryks i avtalet i den förpliktelse som står skriven i de viktigaste artiklarna i avtalet (artikel 3 – tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden, artikel 4 -förhandslagring av försvarsutrustning, förnödenheter och materiel och artikel 11 – förflyttning av luftfartyg, fartyg och fordon) och genom kravet påom att båda parternas synpunkter skall höras och beaktas. Norge har motsvarande skrivning i artikel 3 och 4 och Danmark i artikel 4.
Sverige har ingen motsvarande skrivning i sitt avtal.
Enligt intervjun i Dagens Nyheter står vi nu inför att USA skall börja fylla avtalet med aktiviteter som att förhandslagra krigsmateriel och bemanna baserna.
Pål Jonson har tidigare besvarat frågan om varför Sverige inte infört liknande förbehåll som understryker svensk suveränitet och han har då hävdat att det inte behövs då DCA-avtalet grundar sig på ”tillit” mellan Sverige och USA.
Det är en ytterligt naiv inställning från en småstats sida då man träffar en militär överenskommelse med världens starkaste stormakt. Nu menar Pål Jonson i intervjun att USA inte kan göra vad som helst utan att Sverige godkänner det. Hur långt Sverige kommer i förhandlingar med USA för det fall vi har olika uppfattningar om vad som får göras utifrån DCA-avtalet återstår att se. Formellt finns inte mycket att stödja sig på i avtalet utöver de inledande skrivningarna om respekt för Sveriges suveränitet. Dessa skrivningar bygger på ”samtycke”. Det måste tolkas så att två parter verkligen kommit överens.
När sedan avtalet skall implementeras står det att detta skall ske genom något som benämns ”samråd”. Det är en vag term som vi inte vet vilken tyngd den kommer att ha vid en tvist om hur avtalet skall genomföras. Enligt texten i Dagens Nyheter säger Pål Jonsson att avtalet skall genomföras med Sveriges ”samtycke”.
Det kan verka som en mindre viktig distinktion men i avtalet står det inte samtycke då det gäller genomförandet utan samråd.
Sverige och USA kan ha olika uppfattningar som inte bara rör mindre frågor kring de amerikanska soldaterna på den 17 baserna utan också hur USA kan komma att utnyttja baserna vid säkerhetspolitiska krislägen. Ett exempel som nämnts i diskussion om DCA-avtalet är huruvida Sverige har rätt att hindra USA att använda Kallaxbasen för amerikanska strategiska bombplans flygoperationer mot Kolahalvön. Idag kan ingen ge ett svar på hur en sådan intressekonflikt skulle lösas. DCA-avtalet anger ingen mekanism för hur parterna skulle komma överens annat än att de skall samråda.
Vi måste istället förlita oss på att regeringen står fast vid att hävda svensk självbestämmanderätt och står upp mot USA. Oddsen för det är inte goda. Regeringen har hittills visat en häpnadsväckande tro på att vi alltid har samma säkerhetspolitiska intressen som USA.
Ytterst finns ingen garanti för att svensk självbestämmanderätt hävdas annat än genom att den baseras på en upplyst opinion för svensk suveränitet.
Utdrag ur intervjun i Dagens Nyheter:
Även om avtalet säger att USA ska ha obehindrat tillträde till de 17 baserna är det inte bara för amerikanerna att åka dit och knacka på, enligt Pål Jonson.
– Nej, det regleras mellan USA och Försvarsmakten. Man ska förhandsanmäla när man kommer. Och de aktiviteter som sker, de sker med respekt för svensk lagstiftning och Sveriges internationella förpliktelser. Det är tydligt i DCA-avtalet:
– Nu arbetar de svenska och amerikanska försvarsmakterna med sex olika implementeringsavtal, som reglerar samarbetet på en mer detaljerad nivå. Det kan handla till exempel om hur amerikanska soldater ska ha myndighetskontakter i Sverige och andra administrativa och praktiska frågor, berättar försvarsminister Pål Jonson.
Han säger att det än så länge inte kommit igång några större förberedelser för att ta emot amerikansk militär och deras utrustning på de 17 flottiljer, regementen och övningsområden som USA ska få tillgång till. Inga amerikanska förläggningar eller förråd har börjat byggas.
– Men amerikanska företrädare har varit här i Sverige och tittat på faciliteter.
Enligt försvarsministern kan USA börja förhandslagra militärt materiel i Sverige i slutet av detta år.
Finns det risk att amerikanerna förvarar något på baserna som Sverige inte vill ha i landet?
– Nej. USA måste på förhand informera Sverige om vad man tar in för försvarsmateriel och hur mycket man tar in. De aktiviteter som ska ske måste ha svensk samtycke.
Flera experter har sagt till DN att DCA kan innebära risker för Sverige, nu när USA:s president inte går att lita på.
Pål Jonson säger att Sverige har ett starkt intresse av att behålla amerikansk militär i Europa. Han ser framför sig att USA i framtiden inte kommer att ha en lika stor styrka som i dag permanent stationerad här.