[…] För att stärka sin egen makt på handelsområdet har Trump utlyst ett slags ekonomiskt undantagstillstånd. Genom det finstilta i den så kallade International Emergency Economic Powers Act från 1977 har han hittat ett sätt att runda kongressen, som i vanliga fall måste vara med på tåget för att ändra USA:s handelsrelationer.[…]
Sverige har aldrig haft möjlighet att utlysa undantagstillstånd i fredstid. Till och med i krigstid är utgångspunkten att demokratisk kontroll ska bevaras. Men det är just detta regeringen nu vill ändra på. Inom kort väntas ett förslag till grundlagsändring som skulle ge regeringen långtgående möjligheter att styra genom dekret, även i fredstid.
Förslaget är ogenomtänkt från början till slut. Det motiveras med att större möjligheter behövs för att snabbt kunna införa regler i kris – men det svenska styrelseskicket är redan i dag extremt flexibelt. Det finns inget exempel i svensk historia där en sådan maktutvidgning hade varit nödvändig, eller ens användbar. Uppsidan är praktiskt taget obefintlig.
Men problemen slutar inte där. Förslaget är dessutom slarvigt utformat och öppet för missbruk. Regeringen ska själv avgöra om det råder en ”allvarlig fredstida kris”. Några materiella rekvisit anges inte. Någon domstolsprövning är inte aktuell. För att avbryta undantagstillståndet krävs absolut majoritet i riksdagen – vilket kan innebära att partier som stöder regeringen måste begränsa sin egen makt. Om regeringen har egen majoritet finns i praktiken inga spärrar alls.
Många remissinstanser, alltifrån Centrum för Rättvisa till LO, har varit kritiska. Kärnan i deras kritik är enkel: en regering får en vagt avgränsad maktbefogenhet som är extremt lätt att aktivera, men mycket svår att avveckla. Det är en ekvation som inte går ihop – annat än för personer som Donald Trump. Läs artikel