Tysklands regering och förbundskansler Olaf Scholz besökte i helgen den franska regeringen och president Emmanuel Macron med anledning av 60-årsfirandet av Élyséefördraget, ett vänskapsfördrag mellan de båda tidigare historiska ärkefienderna. På dagordningen stod inte minst samarbetet mellan de två länderna inom EU-politiken.
– Målet är ett suveränt, enat och solidariskt EU som tar ödet i egna händer, sade Macron på en presskonferens på söndagskvällen. […]
I samband med mötet skrev de båda ledarna en debattartikel i tyska tidningen FAZ där de räknar upp sju mål för att ”forma EU för nästa generation” (se faktaruta).
Det först målet är att stärka EU:s suveränitet och förmåga att skapa ordning på kontinenten.
”För att skapa ett starkt framtida EU måste vi nu investera mer i våra väpnade styrkor och i grunderna för vår försvarsindustri i Europa”, skriver de två ledarna som menar att detta även skulle stärka EU:s position inom Nato gentemot USA.
Det andra målet är att göra EU mindre beroende av enskilda länder för import av energi och andra viktiga ämnen. Det ska ske genom satsningar på förnybart, kärnkraft, vätgas, bättre sammankopplade energinät och gemensamma inköp av gas.
De vill se mer investeringar i grönt och digitalt samtidigt som de statliga finanserna förblir hållbara. De stödjer idén om att EU:s budget ska få ”verkliga” egna medel – alltså fler egna inkomstkällor som inte är beroende av medlemsavgifterna, något bland annat den svenska regeringen traditionellt motsatt sig. […]
Sverige tillhör de EU-länder som i dagsläget motsätter sig fördragsändringar. Läs artikel