Under amerikansk ledning i norr?

Utgivarna

De nordiska ländernas arméchefer har genomfört ett seminarium tillsammans med befälhavaren för USA:s femte armékår för att diskutera samordning och ledning av styrkorna vid operationer i norr.

Av referat från seminariet och intervjuer med generalerna  framgår inte klart vem som skall föra befälet över styrkorna i norr vid olika  insatser.

Mycket pekar dock på att det kan bli en amerikansk general då styrkorna från Sverige, Norge och Finland placeras under Nato-kommandot i Norfolk (Virginia). Femte armékårens chef säger till High North News att man på seminariet diskuterat hur de nordiska länderna och USA skall kunna strida tillsammans. USA har under hela efterkrigstiden haft som princip att inte ställa sina soldater under befäl från andra länder.
Hela Nordkalotten definieras numera av Nato som ett enda sammanhängande operationsområde som inkluderar de norra delarna av Sverige, Norge och Finland. Det är ett område som även kommit i militärt fokus genom de DCA-avtal som envar av de nordiska staterna träffat med USA.

En betydande del av de svenska arméstridskrafter som nu håller på att sättas upp kommer troligen att öronmärkas för insatser i det gemensamma norra operationsområdet. Den svenske arméchefen säger att två av de totalt fyra brigader Sverige skall ha 2030 skall avsättas för att operera i den regionen.

Nordkalotten och Arktis är känsliga områden då de gränsar till de ryska kärnvapenbaserna på Kolahalvön. De nordiska länderna har historiskt strävat efter att behålla regionen som ett lågspänningsområde och söka undvika att det blir en arena för stormaktsrivalitet och kapprustning.

En samordning av de nordiska ländernas arméstyrkor kan var en fördel om syftet är och ledningen har som mål att bygga defensivt försvar och undvika att provocera Ryssland i onödan samt att de nordiska länderna var och en behåller kontrollen över sina styrkor. Om det blir en amerikansk ledning kan dock en sådan gemensam styrka komma att öka spänningarna leda till oönskade konfrontationer med Ryssland.

Sverige behöver bygga upp ett eget territorialförsvar och då kan vi inte överlåta halva vår lilla armé till insatser i norr utanför vårt lands gränser.