Ledaren för det största partiet i Irak, Moqtada al-Sadr, krävde den 27 april att USA upphör att försöka dra in Irak i konflikten mellan Iran och USA. Al-Sadr lade fram förslag i tio punkter för att stoppa USA:s interventioner i Iraks angelägenheter. Ett av förslagen var att stänga USA:s ambassad i Bagdad.
Bakgrunden är den upptrappade konflikten mellan USA och Iran. USA har dragit sig ur uppgörelsen om Irans kärnvapenprogram och infört drakoniska sanktioner mot landet. USA har även uttalat hot om militär intervention i Iran.
I början av februari i år meddelade president Donald Trump planer på att fortsatt stationera trupper i Irak för att kunna kontrollera Iran. I amerikansk press skulle detta ha föregåtts av veckor av hemliga förhandlingar med Irak.
Detta dementerades dock omedelbart av Iraks regering. President Barham Salih avfärdade alla spekulationer om förhandlingar: ”Belasta inte Irak med era egna problem. USA är en stormakt med sina prioriteringar men vi måste kunna leva här.” (Reuters 4/2)
USA leder den militära koalitionen Operation Inherent Resolve (OIR) som befinner sig med militär trupp i Irak sedan 2014. Vid den tidpunkten var IS på frammarsch i Irak, och landets regering bjöd in utländska trupper att medverka till att bekämpa terroristorganisationen. Sedan dess har den irakiska inställningen förändrats, och starka krafter i Iraks parlament kräver en plan för de utländska truppernas uttåg. Redan 2107 förklarade Iraks regering att IS var besegrat i landet. Därmed skulle grunden inte längre finnas för utländsk intervention.
Koalitionen OIR har också sedan 2015 intervenerat militärt i Syrien i strid med folkrätten. Syriens regering har vid flera tillfällen fördömt interventionen och kallat den ett brott mot landets territoriella integritet.
Risken finns nu att även Syrien dras in i en stormaktskonflikt. Flera globala och regionala stormakter försöker skaffa sig inflytande i landet och karva ut delar av territoriet som sina egna intressesfärer.
Den 28 april fördömde Syriens representant vid FN, Bashar al-Jaafari, Turkiet, USA, Frankrike och Storbritannien för att olagligt ockupera delar av landet. Al-Jaafari krävde att dessa stater omedelbart drog bort sina trupper från landet. (Jerusalem Post 28/4)
Sverige står inte utanför stormaktspelet i Mellanöstern. Genom vårt deltagande i den USA-ledda koalitionen OIR och svensk trupp i Irak medverkar Sveriges regering till aggressionen mot Syrien. Utrikesminister Margot Wallström har uttalat sitt stöd till koalitionens militära intervention inte bara i Irak utan också i Syrien (vilket vi kommenterat på den här sajten.)
Nu fördömer regeringarna i både Irak och Syrien den utländska interventionen och varnar för att länderna kan komma att dras in i ytterligare konflikter mellan stormakter. Detta borde vara alldeles tillräckligt för att svenska regeringen skall dra tillbaka den svenska truppen i Irak.
Svenska soldater har inget i Irak att göra och Sverige skall inte understödja aggression mot Syrien.