I intervjun, som gjordes ombord på det flygplan som förde den franske presidenten hem från ett besök i just Peking, underströk Macron vikten av att Europa bygger upp en ”strategisk autonomi”– ekonomisk och politisk självständighet gentemot stormakterna USA och Kina.
Europa ska inte tvingas bli en ”vasall” under Washington i en amerikansk-kinesisk konflikt kring Taiwan – ön som Kina ser som sitt territorium, men som i stort sett hela världen ser som självständigt – utan utgöra en tredje pol, resonerade Macron.
– Vi ska vara tydliga med var våra åsikter överlappar med USA:s, men oavsett om det handlar om Ukraina, relationerna med Kina eller sanktioner, måste vi ha en europeisk strategi. Vi vill inte gå in i en block-mot-block-logik, sade presidenten till franska tidningen Les Echos. […]
Stalltipset är i stället att Macrons icke-konfrontatoriska ton gentemot Kina idag främst handlar om ekonomi – i dagar då Europas företag precis förlorat en gigantisk avsättningsmarknad för sina varor: Ryssland.
Det är inte en slump att stora industrier i Europa nu ropar efter utökad handel med Kina. Igen.
För lite mer än två år sedan skålade Macron, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel med Kinas ledare Xi Jinping – om än över Zoom, på grund av pandemin – för att de äntligen satt slutknorren på ett investeringsavtal mellan EU och Kina. Avtalet kan ses som ett förstadium till ett fullfjädrat frihandelsavtal. […]
– Vi kan inte vara beroende av USA för vår utrikes- och handelspolitik, utan vi måste ha våra egna relationer med Kina, sade en talesperson för EU-kommissionen när avtalet med Kina just slutits, två dagar före nyåret 2021.
Alltså ungefär det som Macron nu upprepat. Läs artikel