Lite mer än tio år har gått sedan den FN-sanktionerade Nato-interventionen i Libyen militärt tvingade fram ett regimskifte och störtade diktatorn Muammar Gaddafi. Utvecklingsmagasinet har intervjuat utgivaren av alliansfriheten.se, Lars-Gunnar Liljestrand, för att kasta ljus på hur militärinsatsen, som Sverige var en del av, bröt mot folkrätten på flera olika plan.
– En ohygglig katastrof, säger Lars-Gunnar Liljestrand i upprörd ton om de konsekvenser som direkt följde av resolution 1973 som FN:s säkerhetsråd klubbade igenom 17 mars 2011.
Dess skenbara syfte var att skydda civila och ställa sig neutrala i konflikten, men i själva verket öppnade den upp för den utländska interventionen i Libyen 2011 att störta diktatorn Muammar Gaddafi. Lars-Gunnar Liljestrand är tidigare ordförande för Föreningen FiB-juristerna och medförfattare till bl.a. ”Lagen mot krig: Om FN-stadgans våldsförbud och aggressionskrigen.”
När den arabiska våren anlände till Libyen 2011 uppstod interna stridigheter mellan rebeller baserade i Benghazi i östra Libyen och Gaddafis regeringsstyrkor. Civilbefolkningen kom emellan och drabbades hårt i konflikten där flera hundratals civila dog, enligt Amnesty International och Human Rights Watch. Läs artikel